Krainer

2011-12-12

sponsored links



Ez a név, ez az elsõ látszatra egyszerû, idegen szó nem sokat jelent nekünk. Inkább a határainkon túl - elsõsorban Szlovéniában, Horvátországban és Ausztriában - népszerû kolbászt takarja. Úgy gondolom, hazai kolbászféléink igen jók, kóstolgassuk, fogyasszuk is bõszen õket, de mivel lassan a disznóvágások szezonjába érünk, aktualitása miatt, néha nem árt egy kicsit kalandozni ezen a téren is.

Miért is különleges ez a készítmény, a válasz egyszerû: mert eredetileg csakis Szlovéniában, szlovén húsból készül(hetne). Azért a feltételes mód, mert jelenleg ausztriai cégek is nagy mennyiségben állítják elõ, hiszen a terület valaha az Osztrák-Magyar Monarchia része volt. Ettõl függetlenül odahaza már elnyerte a Protected Geographical Indication (PGI), vagyis az eredetvédett termék címet. A Krainer egyike Szlovénia legfontosabb gasztronómiai termékeinek. Eredeti neve: Kranjska Klobasa, de ismert Kransky Sausages, Carniolan Sausages, Krainer Wurst néven is. A klobasa természetesen kolbászt jelent, a Kranjska pedig a régió, Krajna nevébõl ered. Kransky néven Észak-Amerikában, Ausztráliában is elterjedt, ahová a szlovén kivándorlók által ...

Folytats a blogon ... culinaricum.blogspot.com/2011/12/krai...

sponsored links

Keres?s