Kovászos francia ciabatta kenyér
sponsored links
Az egyik legkellemesebb meglepetés, ami mostanában ért.
Ugyebár a nagy közös kovásznevelés kellõs közepén járunk, és mindenki azzal van ?megakadva?, hogy miért kell a kovász háromnegyedét kidobni. Valahol jogos a kérdés, bár bevallom, hogy amikor én kezdtem a kovásznevelést nem is volt kitõl visszakérdeznem (én ugyanis külföldi forrásokat tanulmányoztam) másrészt pedig bevallom, hogy nem foglalkoztatott a kérdés. Valahol jogosnak tartottam, ha valamit etetünk, akkor az anyagcseréje miatt egy részének távoznia kell, így nem nagyon filóztam rajta.
Hozzávalók 4 db ciabatta kenyérhez:
375 g finomliszt
125 g kenyérliszt
150 g aktív, természetes kovász
? teáskanál porélesztõ (1 g)
350 ml kéz meleg víz (36 C fokos J
2 teáskanál tengeri só (14 g)
A liszteket elkevertem a sóval és az élesztõvel. A kovászt pedig alaposan elkevertem a vízzel. Összeállítottam a tésztát, röviden megdagasztottam, majd lefedve hagytam 10 percig, mielõtt még egyszer, alaposabban megdagasztottam.
Miután másodszor is megdagasztottam lefedve hagytam 1 órán át pihenni. Bõven lisztes felületen négyzet alakúra lapogattam-nyújtottam a ragacsos tésztát majd meghajtogattam. Fentrõl le, lentrõl fel, halról jobbra, jobbról balra. Letakarva hagytam pihenni megint egy órán át.
Ekkor 4 darabra vágtam a tésztát és megszórtam liszttel. Letakarva 45 percig pihentettem. Ekkor megnyújtottam a tészta darabokat olyan ciabatta kenyérformára. Letakartam és megint 45 percig pihent.
Közben egy pástétom formában vizet tettem a sütõbe és 260 C fokra elõmelegítettem. Amikor letelt az utolsó 45 perc, akkor tepsire fektettem a kenyereket, megspricceltem alaposan hideg vízzel és betoltam a 260 C fokos sütõbe.13 percig sültek.
Néhány perc múlva el kezdtek felfújódni, mint egy-egy labda, akkor már nagyon jót éreztem! J
? órán át hagytam hûlni õket miután kivettem a sütõbõl, és alig vártam, hogy belül is megszemléljem.
Maradt másnapra is, csodásan friss volt még másnap is. Nem lett gumis a héja, nem esett össze. Kész csoda ez a ciabatta, friss, még szinte éretlen kovászból!
Nagyon örülök ennek a közös kovász projektnek, mert újabb felismerésekkel lettem gazdagabb én is. Fantasztikus, hogy milyen csodás eljárások lakoznak a természetben. Hiszen a kovász is a természet ajándéka, csak meg kell ismerni a természetét és meg kell tanulni vele bánni! Most egy lépést mindenképpen tettem elõre! J