Kovászos francia ciabatta kenyér

2014-03-08

sponsored links






Az egyik legkellemesebb meglepetés, ami mostanában ért.

Ugyebár a nagy közös kovásznevelés kellõs közepén járunk, és mindenki azzal van ?megakadva?, hogy miért kell a kovász háromnegyedét kidobni. Valahol jogos a kérdés, bár bevallom, hogy amikor én kezdtem a kovásznevelést nem is volt kitõl visszakérdeznem (én ugyanis külföldi forrásokat tanulmányoztam) másrészt pedig bevallom, hogy nem foglalkoztatott a kérdés. Valahol jogosnak tartottam, ha valamit etetünk, akkor az anyagcseréje miatt egy részének távoznia kell, így nem nagyon filóztam rajta. 

Az 5. napon éppen etettem a kovászaimat, amikor belém nyílalt, hogy kezdeni kellene valamit a fölös kovásszal, próba szerencse. Volt régebbrõl egy ciabatta receptem, amihez csak egy csipet élesztõ kell és nem két napos hókuszpókusz, mint egyébként az olasz ciabatta receptek. Bedagasztottam hát, hogy kipróbáljam, mibõl lesz a cserebogár ? J

Hozzávalók 4 db ciabatta kenyérhez:

375 g finomliszt
125 g kenyérliszt
150 g aktív, természetes kovász
? teáskanál porélesztõ (1 g)
350 ml kéz meleg víz (36 C fokos J
2 teáskanál tengeri só (14 g)

A liszteket elkevertem a sóval és az élesztõvel. A kovászt pedig alaposan elkevertem a vízzel. Összeállítottam a tésztát, röviden megdagasztottam, majd lefedve hagytam 10 percig, mielõtt még egyszer, alaposabban megdagasztottam.
Miután másodszor is megdagasztottam lefedve hagytam 1 órán át pihenni. Bõven lisztes felületen négyzet alakúra lapogattam-nyújtottam a ragacsos tésztát majd meghajtogattam. Fentrõl le, lentrõl fel, halról jobbra, jobbról balra. Letakarva hagytam pihenni megint egy órán át.

Ekkor 4 darabra vágtam a tésztát és megszórtam liszttel. Letakarva 45 percig pihentettem. Ekkor megnyújtottam a tészta darabokat olyan ciabatta kenyérformára. Letakartam és megint 45 percig pihent.

Közben egy pástétom formában vizet tettem a sütõbe és 260 C fokra elõmelegítettem. Amikor letelt az utolsó 45 perc, akkor tepsire fektettem a kenyereket, megspricceltem alaposan hideg vízzel és betoltam a 260 C fokos sütõbe.13 percig sültek. 
Néhány perc múlva el kezdtek felfújódni, mint egy-egy labda, akkor már nagyon jót éreztem! J







 ? órán át hagytam hûlni õket miután kivettem a sütõbõl, és alig vártam, hogy belül is megszemléljem.

Maradt másnapra is, csodásan friss volt még másnap is. Nem lett gumis a héja, nem esett össze. Kész csoda ez a ciabatta, friss, még szinte éretlen kovászból!


Nagyon örülök ennek a közös kovász projektnek, mert újabb felismerésekkel lettem gazdagabb én is. Fantasztikus, hogy milyen csodás eljárások lakoznak a természetben. Hiszen a kovász is a természet ajándéka, csak meg kell ismerni a természetét és meg kell tanulni vele bánni! Most egy lépést mindenképpen tettem elõre! J






Folytats a blogon ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2...

sponsored links

Keres?s