Kovászos francia baguette Mongue
sponsored links
Ez a baguette a természetes kovász mellett csipet élesztõvel készült, a francia pékek számtalan kenyérfélénél ötvözik a kétféle kelesztõ anyag keverésének elõnyeit. A kovásztól sokkalta jobb lesz az íze és levegõsebb lesz, a kevéske élesztõ pedig rásegít a kovászra, hogy 2-3 óra alatt elkészüljünk vele.
Hasonlóan, kovász-élesztõ kombóval készülnek ezek a francia ciabatták is:
Nem rossz ez sem, ugye? J
Szóval, a ciabatta sikere után kipróbáltam ezt a csúcsos francia baguettet, vagyis baguette Mongue-t.
Hozzávalók 4 baguettehez:
375 g finomliszt
125 g kenyérliszt
? teáskanál élesztõpor
270 ml víz
1 ? teáskanál só
A kovászt elkevertem a vízzel, a lisztet a sóval és az élesztõvel, majd mindent összekeverve tésztát dagasztottam belõle. 5 perc múlva könnyedén, újra megdagasztottam.
1 órán át kelesztettem lefedve. 4 részre vágtam és rudat formáztam belõle, majd baguettet, itt van hozzá segítség. 1 ? óráig kelesztettem, közben 260 C fokra elõmelegítettem a sütõt. A sütõ aljába, pástétom formában vizet tettem.
220 C fokra visszavettem a hõt és betoltam a tepsit a sütõbe. 10 perc után megfordítottam a tepsit és még 15 percig sütöttem.
? órán át hagytam hûlni, ekkor vágtam meg.
Ropogós, könnyû bélzetû, igazi baguetteket sütöttem. Kicsit nagyobb ?egérlyukakra? számítottam, de így is könnyû levegõs lett a bélzete. Isteni finom volt! J