Kovászolt tök
sponsored links
Hozzávalók(egy 5 litres üvegkannához): 2 kg tök, 4 hagyma, 1 cékla, 1/2 csípõspaprika, 1csokor csombor, 1 csokor kapor, 2 szelet kenyér, 3 l víz, 3 evk só.
A fõzõtököt meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, megmossuk és két ujjnyi hasábokra feldaraboljuk.
A céklát megtakarítjuk, felszeleteljük. A hagymákat megpucoljuk , félbevágjuk. A csípõspaprikát kárikára vágjuk.
Egy tiszta üvegkanna aljára egy szelet kenyeret helyezünk, rá csombortot meg kaprot teszünk, aztán szép sorban tököt, céklát , hagymát és csípõst. Végezzük ezt mindaddig míg üvegünk megtelik. A végén megint teszünk a csombortból meg kaporból. Felöntjük langyos sós vízzel, tetejére egy szelet pirítóskenyeret helyezünk. Az üveget kistányérral lefedjük, egy nagyobb tálba tesszük és napos helyre állítjuk, hogy megérjen. Másnap eltávolítjuk a kenyeret, naponta legalább kétszer átszûrjük. Ha elkészült a savanyúságunk, az üveget hûvõsebb helyre tesszük(kamrába). Nagyon finooom!