Kovászolt medvehagymaszár - medvehagyma erjesztve
sponsored links
Az elmúlt napokban több medvehagymás receptet is közzétettünk. Ami közös volt bennük az az, hogy a medvehagymáknak csak a levelét használtuk fel hozzájuk, a szárukat azonban nem. Azokat gondosan összegyûjtöttük, és mostanra lett annyi, hogy érdemben is foglalkozzunk vele. Hogy honnan jött a medvehagymaszár kovászolásának ötlete? Pofon egyszerû a válasz: az egyik kedvencem a kovászos uborka, de jó sok fokhagymával. Annyira isteni íze van a kovászos uborka levében érlelt fokhagymának, hogy egyszerûen imádom. A medvehagyma szárának pedig erõteljes fokhagyma íze van, így gondoltam, teszek vele egy próbát. :-) Elárulom, hogy nem bántam meg, mert egy igazán különleges csemege lett belõle, csak az a kár, hogy kevés...
Hozzávalók a kovászolt medvehagymaszárhoz:
- 1 csokor medvehagyma szára
- 1 csokor friss kapor (ha nincs, jó a szárított is)
- 1 liter csapvíz
- 1 evõkanál konyhasó
- 1 zsemle, vagy kisebb szelet kenyér
Kovászolt medvehagymaszár elkészítése:
Az elkészítés tekintetében nem sok a különbség a kovászos uborka receptjéhez képest. A medvehagymaszárakat mossuk meg alaposan, majd tegyük õket egy száraz konyharuhára. Vegyünk elõ egy befõttes üveget, az aljára tegyük a kaprot, majd állítsuk bele a medvehagymaszárakat, amelyeket elõzõleg olyan hosszúra vágtunk, hogy nagyjából 4-5 centivel legyenek rövidebbek, mint az üveg, hogy kényelmesen elférjen a tetején a zsemle majd. Szóval, állítsuk bele a hagymaszárakat az üvegbe. Egy edénybe engedjünk langyos (max. 30 fokos) csapvizet, amiben keverjük el a konyhasót. Nálam az 1 liter víz / 1 evõkanál só arány bevált, de természetesen ez módosítható egyéni ízlés alapján. Ezt a vizet öntsük bele az üvegbe, majd nyomjunk a tetejére egy zsemlét. Fedjük le egy kistányérral, és tegyük szoba hõmérsékletû helyiségbe.
Hõmérséklettõl függõen 4-6 nap után készen van. Azért ennyi idõ, mert ennek azért több idõ kell, mint az uborkának, mert erõsebbek a medvehagyma szárának rostjai. A víz már 1-2 nap elteltével zavarosodni fog, ez a kovász miatt van, így ez normális. Az 5-6. nap felé már elkezdenek a hagymaszárak is megfakulni. Ekkor már lehet kóstolni, és ha jó, akkor ki lehet szedni az üvegbõl a zsemlét. A levét szûrjük le, hogy ne maradjon benne morzsa. A hagymaszárakról is távolítsunk el minden zsemlemaradékot, majd tegyük vissza az üvegbe, és öntsük rá vissza a kovászos lét. Így mehet a hûtõbe, ahol jó sokáig eláll, ha fel nem faljuk...
Mindenkinek jó étvágyat kívánunk ehhez az egészséges finomsághoz. A levét pedig ki ne öntsük, mert az egy igazi kincs. Tele van tejsavbaktériumokkal, amelyek kimondottan elõnyös hatással bírnak az emésztõrendszerünkre, ezért érdemes a kovászos lét is elfogyasztani. :-)