Kossuth kifli hagyományos és egészségtudatos verzióban
sponsored links
Olyan ritkán sütök, hogy már lassan elfelejtem hogyan is kell. Nincs rá idõm és, ha van is pár szabad órám, akkor sem erre pazarlom, hanem inkább összeütök valami ebédet vagy sok egyéb házimunka közül végzem el az éppen aktuálisat. Pedig szeretek a konyhában ténykedni, de kapkodva, nem megy a kreatív, fotózós csodasütemények gyártása. Arról nem is beszélve, hogy a hagyományos sütemények már nem igazán részei az étkezéseinknek, ritkán esszük és akkor is egészségesebb verziót keresek.
A minap viszont Gabinál megláttam az egyik kedvencemet, amit már évek óta készültem megsütni, de már egy ideje elfeledkeztem róla.
A Kossuth kiflirõl van szó, és mivel hetek óta valami piskótaszerû édességre vágytam, reggelire a tejeskávém mellé, így nem is gondolkoztam tovább azon, hogy mit kellene sütnöm. A recept nem Gabikáé de az inspirációt neki köszönhetem. ?
Ezt a receptet hagyományos verzióban és cukormentes, ch csökkentett verzióban is ideírom nektek, próbáljátok ki, nagyon finom.
A minap viszont Gabinál megláttam az egyik kedvencemet, amit már évek óta készültem megsütni, de már egy ideje elfeledkeztem róla.
A Kossuth kiflirõl van szó, és mivel hetek óta valami piskótaszerû édességre vágytam, reggelire a tejeskávém mellé, így nem is gondolkoztam tovább azon, hogy mit kellene sütnöm. A recept nem Gabikáé de az inspirációt neki köszönhetem. ?
Ezt a receptet hagyományos verzióban és cukormentes, ch csökkentett verzióban is ideírom nektek, próbáljátok ki, nagyon finom.
Hozzávalók:
- 200 g liszt (nálam 100 g szénhidrát csökkentett liszt Update1 és 100 g zabpehelyliszt)
- 0,5 tasak sütõpor
- 4 tojás különválasztva
- 180 g cukor (nálam 150 g eritrit és egy teáskanál folyékony Ezerédes édesítõ)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 200 g vaj
- 1 nagy marék dió durvára törve
Elkészítés:
- A sütõt elõmelegítjük légkeverésen 170 fokra. Egy kb. 20x30 cm-es tepsibe sütõpapírt teszünk.
- A lisztet és a sütõport összekeverjük.
- A fehérjéket kemény habbá verjük.
- A vajat sajtreszelõn lereszeljük, így, ha esetleg hideg és keményebb, akkor is hamarabb megpuhul, és könnyebb robotgéppel habosítani.
- A cukrokat a vajjal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját.
- A sütõporos liszt felét hozzákeverjük, majd a tojáshabból pár evõkanállal, hogy könnyebb legyen a többi lisztet is hozzádolgozni. Végül a maradék habot is beledolgozzuk egy szilikonlapáttal. A masszát a sütõpapiros tepsibe simítjuk és megszórjuk a dióval.
- 170-180 fokon légkeverésen kb. 30-40 perc alatt megsütjük. Tûpróbával ellenõrizzük. Mikor teljesen kihûlni, egy közepes pogácsaszaggatóval hold alakúra szaggatjuk.
Jó étvágyat!