Kossuth kifli
sponsored links
Megkívántam, illetve gyerekkorom kedvelt süteményének ízét keresve jutottam el hozzá. Kisildi blogjánláttam már évekkel ezelõtt, és a napokban újra rám köszönt. Nekiálltam, még az sem tántorított el, hogy nem volt félhold alakú kiszúróm. Megoldottam a pogácsa szaggatóval! Nagyon finom lett!
Hozzávalók:
15 dkg puha vaj
25 dkg finomított kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 bio citrom lereszelt héja és 1 tk kifacsart leve
6 tojás
25 dkg liszt
6 tojás
25 dkg liszt
1 tk sütõpor
Tetejére:
10 dkg durvára vágott dió (vagy mogyorókrokant)
A sütõt 180 fokra elõmelegítjük.
A vajat habosra kikeverjük, közben hozzáadagoljuk a cukrot, vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat és levet.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat egyenként vajas keverékbe dolgozzuk.
A lisztet leszitáljuk és elkeverjük a sütõporral. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük és kanalanként, óvatosan, hogy össze ne törjön, váltakozva a liszttel, a masszába dolgozzuk.
Egy kisebb tepsit (az enyém 33x30 cm-es) kibélelünk sütõpapírral és belesimítjuk a masszát. Megszórjuk a durvára vágott dióval (mogyorókrokanttal) és a sütõbe toljuk. Kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
Hûlni hagyjuk, majd kiszúróval félhold alakú formákat vágunk ki belõle.
(Én a kerek formát csak félig szúrtam bele, igy csodálatos félholdakat kaptam. A leesõ maradékokat pedig menet közben bekapkodtam.)