Korpás kifli
sponsored links
Igazi nosztalgia nekem a korpás kifli. Anno, egyetemista koromban,mikor naponta vonatoztam fel Kecskemétrõl Pestre, mindig korpás kiflibõl, polgári nevén búzakorpás diákrúdból készült szendvicseket vittem. Imádtam. A kecskeméti CBA-ban szuper példányokat adtak úgy 20 forintért...Kíváncsi vagyok, vajon most mennyi lehet darabja? Ha valaki tudja, írja már meg légyszi :)
Szóval ma rámtört, hogy korpás kiflit ennék. Hamar meg is találtam a receptet Tücsökbogár oldalán. Jelentem, ez isteni. Olyan igazi, CBA-s, nosztalgikus. Legújabb szerzeményemmel, a vad áfonya lekvárral egészen kivételes!!!
Hozzávalók:
8 kiflihez
400 gr fehér kenyérliszt
100 gr zabkorpa
10 gr szárított élesztõ
3 ek. méz
3 dl meleg víz
1,5 tk. só
fél dl olaj
Elkészítés:
1. Egy tálban elkeverjük a lisztet a zabkorpával. Kis mélyedést csinálunk a közepébe, rászórjuk az élesztõt, hozzáadjuk a mézet, a langyos vizet és 15 percre félretesszük.
2. Ha felfutott az élesztõ, a só és az olaj hozzáadásával kidagasztjuk a tésztát és letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük úgy 1 óra alatt.
3. A tésztát átgyúrjuk és lisztezett deszkán 40 cm átmérõjû körré nyújtjuk, pizzavágóval vagy éles késsel 8 cikkre vágjuk.
4. A cikkeket feltekerjük úgy, hogy a szélesebb végénél 3-4 cm hosszan középen egy metszést ejtünk, kifelé fordítjuk a 2 tésztavéget, feltekerjük és kifli alakúra hajtjuk.
5. Sütõpapírral bélelt tepsire tesszük õket, olajjal megkenjük a tetejüket és 20-30 percig kelesztjük.
6. 200 fokos sütõben kb. 20 perc alatt készre sütjük õket.
Én tettem egy lábaska vizet a sütõ aljába, így extra puha kifliket húztam ki a sütõbõl.
Édesen-sósan, szendvicsnek, mézzel, lekvárral, mennyei!!!!