Korpakenyér
sponsored links
Kikísérleteztem egy nagyon egészséges kenyeret, ami többféle lisztbõl és sok búzakorpából készül, ezért elneveztem korpakenyérnek.
A víz mennyiségét pontosan nem tudom megadni, mert mindig más-más mennyiséget vett fel amikor dagasztottam a tésztát, ezért csak kb mennyiséget írok le a hozzávalóknál.
Rendkívül finom , puha és nem utolsó sorban egészséges !
Remélem kedvet kaptatok hozzá és elfogjátok készíteni.
A hozzávalók gyógynövényes, vagy bioboltokban vásárolhatóak meg.
Hozzávalók :
30 dkg finomliszt
30 dkg rétesliszt
10 dkg rozsliszt
20 dkg búzakorpa
5 dkg szójaliszt
4 evõkanál burgonyapehely
2 csomag / 7 g -mos instant élesztõ por
vagy, 3 dkg friss élesztõ
2 teáskanál só
1 teáskanál barna cukor
vagy fehér cukor
kb : 7-8 deci langyos víz, vagyis amennyit felvesz a dagasztáskor a hozzávalók:))
Elkészítése :
1 deci langyos vízben rakom a cukrot és az élesztõt és egy pár perc alatt felfuttatom.
Addig egy nagy tálba kimérem a többi hozzávalókat.
Erre ráöntöm az élesztõs vizet és annyi langyos vizet adagolok hozzá, hogy félkemény, rugalmas tésztát kapjak és elkezdem dagasztani.
A víz mennyisége lehet hogy több, de az is lehet hogy kevesebb, mert függ a korpa szárazságától, vagyis, hogy mennyit szív fel a többi hozzávalókkal, ezért lassan adagoljuk hozzá és csak annyit adjunk hozzá, hogy tésztát lehessen dagasztani a hozzávalókból !
Addig dagasztom míg el nem válik a kezemtõl és a táltól, majd egy cipó alakot formálok a tésztából és letakarva duplájára kelesztem kb 30 perc, majd ezután újból átdagasztom és újra megkelesztem.
(Kelesztés után ha nincs kenyérsütõ formánk, akkor 4 egyenlõ részre osszátok és rudakká kell sodorni majd egymástól távol egy szilikonos sütõpapíros tepsire rá kell rakni és újra duplájára keleszteni . )
Én két kisebb és egy nagyobb kenyérsütõ formába raktam az elosztott tésztámat és így kelesztettem
duplájára.
A kelesztés utolsó 10 percébe bevágom a kenyerek tetejét és még 10 percet kelesztem.
Ezután langyos tejjel lekenem a tetejüket és lenmagpehellyel és zabpehellyel megszórom.
Elõmelegített sütõben 200 fokon, gáznál 4. fokozaton félóráig sütöm, majd 150 fokra, gáznál 2.fokozatra vissza veszem és készre sütöm kb 25 -30 perc.
A víz mennyiségét pontosan nem tudom megadni, mert mindig más-más mennyiséget vett fel amikor dagasztottam a tésztát, ezért csak kb mennyiséget írok le a hozzávalóknál.
Rendkívül finom , puha és nem utolsó sorban egészséges !
Remélem kedvet kaptatok hozzá és elfogjátok készíteni.
A hozzávalók gyógynövényes, vagy bioboltokban vásárolhatóak meg.
Hozzávalók :
30 dkg finomliszt
30 dkg rétesliszt
10 dkg rozsliszt
20 dkg búzakorpa
5 dkg szójaliszt
4 evõkanál burgonyapehely
2 csomag / 7 g -mos instant élesztõ por
vagy, 3 dkg friss élesztõ
2 teáskanál só
1 teáskanál barna cukor
vagy fehér cukor
kb : 7-8 deci langyos víz, vagyis amennyit felvesz a dagasztáskor a hozzávalók:))
Elkészítése :
1 deci langyos vízben rakom a cukrot és az élesztõt és egy pár perc alatt felfuttatom.
Addig egy nagy tálba kimérem a többi hozzávalókat.
Erre ráöntöm az élesztõs vizet és annyi langyos vizet adagolok hozzá, hogy félkemény, rugalmas tésztát kapjak és elkezdem dagasztani.
A víz mennyisége lehet hogy több, de az is lehet hogy kevesebb, mert függ a korpa szárazságától, vagyis, hogy mennyit szív fel a többi hozzávalókkal, ezért lassan adagoljuk hozzá és csak annyit adjunk hozzá, hogy tésztát lehessen dagasztani a hozzávalókból !
Addig dagasztom míg el nem válik a kezemtõl és a táltól, majd egy cipó alakot formálok a tésztából és letakarva duplájára kelesztem kb 30 perc, majd ezután újból átdagasztom és újra megkelesztem.
(Kelesztés után ha nincs kenyérsütõ formánk, akkor 4 egyenlõ részre osszátok és rudakká kell sodorni majd egymástól távol egy szilikonos sütõpapíros tepsire rá kell rakni és újra duplájára keleszteni . )
Én két kisebb és egy nagyobb kenyérsütõ formába raktam az elosztott tésztámat és így kelesztettem
duplájára.
A kelesztés utolsó 10 percébe bevágom a kenyerek tetejét és még 10 percet kelesztem.
Ezután langyos tejjel lekenem a tetejüket és lenmagpehellyel és zabpehellyel megszórom.
Elõmelegített sütõben 200 fokon, gáznál 4. fokozaton félóráig sütöm, majd 150 fokra, gáznál 2.fokozatra vissza veszem és készre sütöm kb 25 -30 perc.