Korianderes kukorica krémleves édesburgonya csipsszel
sponsored links
Errõl a kukorica krémlevesrõl Rozi döntött. A mai napot Õ mentette meg, amikor a fagyasztóban matatott és megtalálta a mirelit kukoricát. Én ugyanis lassan 1 hete szenvedek akut ötlettelenségben, hogy mi legyen az ebéd. Rozi kukoricát kért. Persze, ha rajta múlt volna, a zacskóból, fagyottan ette volna. Még jó, hogy van egy szõrös szívû anyja. Valamilyen megmagyarázhatatlan és erõteljes érzelmi kötõdéssel viseltetik a fagyasztott zöldségek iránt.
Jó, legyen kukorica krémleves. Friss koriander még volt itthon, cserébe tejszín nem. De kókusztej igen, meg édesburgonya is, amit még a zöldséges piláfhoz vettem. Engem meg elkapott a nosztalgia, ugyanis a kókusztejtõl, a friss koriandertõl és a citromlétõl Thaiföld íze lett. Ott pedig nagyon jó volt. Ha nagyon csöpögõs akarnék lenni, de nem vagyok, akkor azt mondhatnám, hogy egy korty Thaiföld. Eh, mégis leírtam. Öregszem.
Sok szeretettel ajánlom ez a levest Hajninak, aki pontosan tudja, mirõl fecsegek.
Laktóz ? és gluténmentes.
Elõkészítés: 5 perc
Fõzési idõ: 15 ? 20 perc
Hozzávalók (2 fõre):
25 dkg kukorica (mirelit)
1 kis fej lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolaj
1 csapott tk. egész koriander (õrölt is jó)
4 ? 5 szál friss koriander
4 ? 5 dl zöldségalaplé (vagy víz)
1 dl kókusztej
1 tk. citromlé
1 kisebb édesburgonya
1 csapott tk. kurkuma (a színe miatt)
sajtos pirítós (opcionális)
A sütõt elõmelegítettem 200 fokra, légkeverésen. Egy nagy tepsit kibéleltem sütõpapírral. Meghámoztam az édesburgonyát. A felét vékonyan felszeleteltem, a másik felét kis kockákra vágtam. Az édesburgonya szeleteket kissé sóztam, majd meglocsoltam kevés olívaolajjal, jól összeforgattam, majd a sütõpapírra terítettem.
Megpucoltam és felaprítottam a lilahagymát, a fokhagymát is megpucoltam és összezúztam. Egy kisebb fazekat forrósítani kezdtem, beleöntöttem az olívaolajat, majd rádobtam a lilahagymát. Kissé sóztam. Közepesnél kicsivel erõsebb tûzön 4 ? 5 perc alatt megdinszteltem. Közben mozsárban finomra õröltem a koriandert. Amikor a lilahagyma megpárolódott, beletettem a felkockázott édesburgonyát és kb. 5 percig pirítottam. Ekkor hozzáadtam a zúzott fokhagymát és még 1 percig sütöttem. Az egészre ráöntöttem a mirelit kukoricát, sóztam, borsoztam, megszórtam a finomra õrölt korianderrel. Néhány percig a kukoricát is pirítottam, majd felöntöttem az alaplével. Lefedve 8 ? 10 percig fõztem.
Közben a sütõbe tettem az édesburgonya szeleteket is. Kb. 10 perc alatt megsült a csipsz. Érdemes szemmel tartani, mert könnyen megéghet.
Amikor a kukorica és az édesburgonya is megpuhult, lehúztam a tûzrõl a levest, botmixerrel összeturmixoltam, végül átszûrtem egy szûrõn, hogy teljesen krémes legyen. Hozzákevertem a kókusztejet, a citromlevet és a finomra aprított friss koriandert. Ha szükséges, itt még adhatunk hozzá sót, ha igényli a leves. Vagy aki sósabban szeret enni.
Tálaláskor megszórtam az édesburgonya csipsszel. Mi ettünk hozzá sütõben sütött sajtos pirítóst is, de ez elhagyható.
Ez pedig itt a facebook oldalam.
Karfiolkrémleves szerecsendióval, pirított zsemlekockával
Citromos kókusztejes krumplikrémleves
Rozmaringos sült édesburgonya fõzelék
Csicsóka krémleves
Jó, legyen kukorica krémleves. Friss koriander még volt itthon, cserébe tejszín nem. De kókusztej igen, meg édesburgonya is, amit még a zöldséges piláfhoz vettem. Engem meg elkapott a nosztalgia, ugyanis a kókusztejtõl, a friss koriandertõl és a citromlétõl Thaiföld íze lett. Ott pedig nagyon jó volt. Ha nagyon csöpögõs akarnék lenni, de nem vagyok, akkor azt mondhatnám, hogy egy korty Thaiföld. Eh, mégis leírtam. Öregszem.
Sok szeretettel ajánlom ez a levest Hajninak, aki pontosan tudja, mirõl fecsegek.
Laktóz ? és gluténmentes.
Elõkészítés: 5 perc
Fõzési idõ: 15 ? 20 perc
Hozzávalók (2 fõre):
25 dkg kukorica (mirelit)
1 kis fej lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolaj
1 csapott tk. egész koriander (õrölt is jó)
4 ? 5 szál friss koriander
4 ? 5 dl zöldségalaplé (vagy víz)
1 dl kókusztej
1 tk. citromlé
1 kisebb édesburgonya
1 csapott tk. kurkuma (a színe miatt)
sajtos pirítós (opcionális)
A sütõt elõmelegítettem 200 fokra, légkeverésen. Egy nagy tepsit kibéleltem sütõpapírral. Meghámoztam az édesburgonyát. A felét vékonyan felszeleteltem, a másik felét kis kockákra vágtam. Az édesburgonya szeleteket kissé sóztam, majd meglocsoltam kevés olívaolajjal, jól összeforgattam, majd a sütõpapírra terítettem.
Megpucoltam és felaprítottam a lilahagymát, a fokhagymát is megpucoltam és összezúztam. Egy kisebb fazekat forrósítani kezdtem, beleöntöttem az olívaolajat, majd rádobtam a lilahagymát. Kissé sóztam. Közepesnél kicsivel erõsebb tûzön 4 ? 5 perc alatt megdinszteltem. Közben mozsárban finomra õröltem a koriandert. Amikor a lilahagyma megpárolódott, beletettem a felkockázott édesburgonyát és kb. 5 percig pirítottam. Ekkor hozzáadtam a zúzott fokhagymát és még 1 percig sütöttem. Az egészre ráöntöttem a mirelit kukoricát, sóztam, borsoztam, megszórtam a finomra õrölt korianderrel. Néhány percig a kukoricát is pirítottam, majd felöntöttem az alaplével. Lefedve 8 ? 10 percig fõztem.
Közben a sütõbe tettem az édesburgonya szeleteket is. Kb. 10 perc alatt megsült a csipsz. Érdemes szemmel tartani, mert könnyen megéghet.
Amikor a kukorica és az édesburgonya is megpuhult, lehúztam a tûzrõl a levest, botmixerrel összeturmixoltam, végül átszûrtem egy szûrõn, hogy teljesen krémes legyen. Hozzákevertem a kókusztejet, a citromlevet és a finomra aprított friss koriandert. Ha szükséges, itt még adhatunk hozzá sót, ha igényli a leves. Vagy aki sósabban szeret enni.
Tálaláskor megszórtam az édesburgonya csipsszel. Mi ettünk hozzá sütõben sütött sajtos pirítóst is, de ez elhagyható.
Ez pedig itt a facebook oldalam.
Innen is szemezgethettek
Karfiolkrémleves szerecsendióval, pirított zsemlekockával
Citromos kókusztejes krumplikrémleves
Rozmaringos sült édesburgonya fõzelék
Csicsóka krémleves