Koreai sárgarépa (saláta)
sponsored links
Kezdetnek jó tudni, hogy ez egy olyan koreai étel, amit Koreában egyáltalán nem ismernek. Valamikor, talán a 18. században sok koreai települt le a Távol-Keleten, a késõbbi Szovjetunió területén, termõföldet, megélhetést keresve. Aztán 1937-ben Sztálin áttelepítette õket Közép-Ázsiába, mivel tartott attól, hogy a Japánnal várható háború esetén a koreaiak Japán mellé állnak. Azóta is elég nagy számú koreai népesség él Üzbegisztán területén.
Szerették volna megõrizni konyhájukat, ételeiket. Egyik fõ ilyen étel, ami nélkül (így olvastam) nem létezik koreai ebéd, a kimchi. Ez - egyszerûen meghatározva - tulajdonképpen erõs paprikával savanyított kínai kel. Ennél azért bonyolultabb, lehet róla több helyen olvasni.
A szovjetunióbeli koreaiak akkoriban nem jutottak kínai kelhez, az nem volt ott ismert, répa viszont akadt bõven, olcsó is volt. Ezért kitalálták, hogy a megszokott kedvencükhöz hasonló ízvilágot állítanak elõ ebbõl a zöldségbõl. Azóta annyira elterjedt, hogy szívesen fogyasztják szerte az országban, illetve természetesen az azóta már különálló többi országban, pl. Oroszországban is. Mindenhol megvásárolható gyári konzerv formában is. De igazán nem nehéz házilag sem elkészíteni. Mint minden elterjedt ételnél, ennél is vannak különbségek a receptekben, a részletekben ki-ki válogathat saját ízlése és tapasztalatai szerint.
Én most csak egy próba adagot csináltam, két nagy répából, ez 30-35 dkg volt. Létezik ugyan speciális reszelõ a koreai módra készül répához, ennek hiányában lehet durvára reszelni, esetleg julienne-re vágni. Én gyalultam, 3 mm-esre. (Hosszú szálakra szokás, ezért kell nagyobb répa, és ha ferdén tartjuk és reszeljük, hosszabb darabokat kapunk.)
A meggyalult répát megsóztam, félórát állni hagytam, majd lazán kinyomkodtam a levét. Ezután ...