Konyhai tudástár ? krémsajt kontra sajtkrém

2014-06-28

sponsored links

Egy gasztroblog számomra nem csak receptekrõl szól. Meg kell ismernünk azokat a hozzávalókat amiket használunk.

Sokszor elgondolkodtam vajon mi a különbség a krémsajt és a sajtkrém között. Tévek, tévhitek itt és most.



1. A mascarpone és a Philadelphia ugyanaz?

NEM

A Mascarpone kizárólag tejszínbõl préselés nélkül készült, krémes állagú friss sajt.



Mascarpone-Becher-250g-g_02

A Philadelphia pasztõrözött, feldolgozott 33%-os tejzsírtartalmú tejbõl.

ppic_philadelphia_kermsajt





2. Krémsajt kontra tömlõs sajt, a kettõ ugyanaz?

NEM



Szóval megint egy érdekes dolog, melyiket használjam melyik süteménybe ételbe.

A krémsajtok a legtöbb esetben semleges ízûek, így alkalmasak mind édes,mind sós ételek elkészítéséhez. A natúr krémsajt és a mascarpone eleve krémsajtnak készül, a gyártási technológiája teljesen más.

cserpes-natur-kremsajt

A tömlõs sajt az én szótáramban csak hurka sajtnak becézett termékek viszont teljesen mások.:

Ezeket a hurkasajtokat nem is nevezik krémsajtnak, hanem ömlesztett sajtnak, bár állaguk miatt krémesek.

A hurkasajtok valamilyen minõséghibás sajtból készülnek ömlesztõsók segítségével, amitõl természetesen elvesztik semleges ízüket és sósak lesznek, így édes süteményekbe vagy csokitortába nem igazán megfelelõek. Persze próbálkozni lehet. A minõséghibás nem azt jelenti, hogy rosszak, hanem például nem fajtajellegnek megfelelõek. Nagy lyukúnak kellene lennie, de kicsi lett, vagy tévedésbõl más sajtkultúrával lettek beoltva, rossz lett a formája.



Tehát a már kész sajtokat bizonyos körülmények között és hozzáadott anyagok segítségével folyékonnyá teszik.

Na ebbõl születnek a tömlõs sajtok.

letöltés



Remélem így már mindenkinek tisztább lett a helyzet :)


Folytats a blogon ... vacsinalam.cafeblog.hu/2014/06/28/kon...

sponsored links

Keres?s