Konyhai tobzódásom a hõség után....
sponsored links
Mindig ez van... vége a kánikulának, normalizálódik a hõmérséklet és mi történik, hirtelen nagyon éhes és nagyon fürge leszek, száz tervem van egyszerre, hogy mit fogok készíteni, feltúrom a kamrát, hûtõt, fagyasztót... és nekiállok:
Meggyleves nagyon tejszínesen, nagyon vaníliásan....
természetesen friss, édes, pikáns meggybõl... természetesen magozásról szó sem lehetett, mert nem akartam megõszülni, mire 1 kiló körüli meggyet végigmagoznék...
Meggyet leszáraztam, megmostam, felöntöttem annyi vízzel amennyi levest szerettem volna - sokat - és tûzre tettem a fûszerekkel, fahéj, szegfûszeg jó bõven, csipet só és cukor, nem sok, de picit édes legyen, meg egy-két citromkarika és felforraltam.
Közben egy tasak oetker tejszínpudingport vízzel kikevertem és amikor egyet forrt a leves besûrítettem vele, majd 2,5 dl 30%-os folyékony habtejszínt hozzácsorgattam, amitõl isteni krémes lett az egész.
Persze kóstolgattam és nem találtam elég édesnek így steviaport szórtam még hozzá, legalább egy evõkanálnyit, mégse legyen csak cukros. Egyet rottyantottam még rajta és kész.
Na azóta már háromszor ettem belõle, a nagyon forrótól a már langyos állapotáig, várom, hogy végre hideg legyen, mert ugye úgy az igazi. Imádom. Minden mennyiségben.
Kelkáposztaleves fõtt, füstölt sonkával, kolbásszal, újkrumplival, zöldségesen....
Még korán hajnalban - mert akkor kelek nyáron - és mielõtt bárminek nekilátnék, elõször is tájékozódom a neten, hogy mizu van a nagyvilágban.... és mit látok Málna konyhájában ??? ezt a levest... /õ meg a Vidék íze magazin juniusi számából nézte ki/... na gyomornedvek beindultak... kiderült az ég világon minden hozzávaló van itthon, az isten sem tudott volna visszatartani az elkészítésétõl... persze ez már holnapra lett fõzve, egy jó rakott krumpli elé... de azért ezt is bõszen kóstolgattam, mit mondjak isteni, fincsi, zöldséges, sonkás, füstölt stb...stb....
Muszáj elõre fõznöm kicsit, még ma este megfõzöm a krumplit és a tojást is holnapra, reggel csak összeállítani kelljen és megsütni délre, mert délutánra szülinapi kerti grill partira vagyunk hivatalosak és nem akarok fáradt mosónõként, szinte a konyhámból odazuhanva megjelenni a színen...
1 db kisebb fej újkelkáposzta, csíkokra szeletelve
2-4 db újkrumpli, lehet nagyobbacska is, kockázva
1 sárgarépa karikázva
1 fehérrépa karikázva
1 kis zeller kockázva
2-3 szál zellerzöld apróra metélve
6 gerezd fokhagyma
só, bors
1 babérlevél
1 tk. egész kömény
2 tk. õrölt kömény
1 ek. szárított majoranna
20-30 dkg körüli füstölt tarja, kockázva - még húsvétról maradt darab
1 kisebb szál házi csípõs kolbász karikázva
Elõször is a füstölt tarját felkockáztam és odatettem a nagy leveses fazekamban bõ vízben fõni, mellédobtam a babért, a fokhagymákat és 1 tk. egész köményt.
Közben mindent elõkészítettem a zöldségfronton, pucoltam, mostam, csíkoztam, kockáztam, karikáztam stb.
Amikor már majdnem puha volt, sõt szinte puha is volt a sonka akkor minden zöldséget hozzáadtam és a fûszereket is és a kolbászkarikákat, a kolbászt a színe miatt tettem hozzá, hogy pirospaprika helyett színesítse meg a levest, no az íze se mellékes benne, picit csípõssé tette... finom lett nagyon.
Körülbelül 15 percig fõztem még, mert a zöldségeket roppanósan szerettem volna benne.
Pecsenyekacsa ropogósra sütve majorannásan...
Hát ez volt a mai nap fõ-fõ fogása, nagyon szeretjük a férjemmel, a gyerekeim nem annyira, õk inkább a libát jobban, ilyenkor amikor különbözõ programjaik miatt nem jönnek le hozzánk, na akkor olyasmit eszünk amit õk nem annyira kedvelnek.... a sült kacsa ilyen...
1 kisebb pecsenyekacsa
só, bors, majoranna bõven
Alaposan megmosom és átnézem, rendesen van-e tisztítva, a melle részen átlósan bevagdalom a bõrét, majd kívül belül alaposan sózom, borsozom és bõven majorannázom.
Befektetem a kis, piros kacsasütõ tepsimbe, aláöntök kb. 1 dl vizet és megy a sütõbe 1-2-3 órára, félidõben hasra fordítom, hogy minden oldala megsüljön piros ropogósra, ha túl sok a zsírja ami kisül, azt leöntöm egy kis lábasba, csak annyit hagyok alatta, hogy oda ne égjen.
Feldarabolás elõtt 10 percig pihentetem... általában 4 darabba vágom, hosszában középen, majd keresztben középen... aztán nekiesünk... mit mondjak, fölséges egy étel... aki szereti annak nem kell ragoznom, tudja mirõl beszélek.
A libát egyébként ugyanígy fûszerezem és sütöm pont, azt is imádjuk.
Köretnek Kakukkfüves ropogós újkrumpli készült....
1 kg körüli újkrumpli vastagabbra karikázva
szárított kakukkfû
só, bors
olaj
A krumplit jó alaposan megmostam és viszonylag vastagabb szeletekre karikáztam majd úgy ahogy volt héjastól, beleszórtam a tepsibe, amibe elõzetesen 1-2 dl olajat locsoltam, bõven sóztam, borsoztam és a szárított kakukkfûvel sem spóroltam.
A krumplit jól átforgattam a fûszeres olajban a puszta kezemmel, majd ez is ment a sütõbe amíg jó ropogós, pirosas nem lett.
Kovászos uborkát ettünk mellé.
Szeretem amikor véget ér a kánikula, mert visszatér az életkedvem és a fõzõ-sütõ kedvem is, újra a régi vagyok :-)))))