Konyakmeggyes sütemény
sponsored links
Hozzávalók:
A piskótához: 3 tojás, 6 evõkanál cukor, 6 evõkanál liszt, 1/2 csomag sütõpor, 6 evõkanál víz, 1 evõkanál citromlé, csipet só.
A barna lapokhoz: 30 dkg liszt, 5 dkg vaj, 5 dkg cukor, 2 tojássárgája, 1 evõkanál kakaópor, 1/2 csomag sütõpor, 1-1,5 dl kefir.
A krémhez: 25 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 4 dl tej, 1 tasak vaníliás pudingpor, 25-30 dkg meggy (meggykompót is lehet), 1 evõkanál konyakmeggy aroma vagy rum.
A mázhoz: 10 dkg étcsokoládé, 1 dl tejszín.
Elkészítése:
A piskótához habosra kavarjuk a tojássárgáját és a cukrot, utána hozzáadjuk a vizet, a lisztet meg a kevés citromlével felfuttatott sütõport, végül pedig a kevés sóval kemény habbá vert tojásfehérjét. Sütõpapírral bélelt normál méretû tortaformában 180 fokon 30 perc alatt megsütjük.
A kakaós tészta alapanyagait összedolgozzuk annyi kefirrel, hogy nyújtható tésztát kapjunk. Két részre osztjuk, kinyújtjuk, majd ugyanazon a tepsin 180 fokon megsütjük.
A krémhez a vajat a porcukorral jól kikavarjuk. A pudingport elkavarjuk a tejjel és a vaníliás cukorral, megfõzzük, majd hagyjuk kihûlni. Amikor a puding kihûlt, hozzákavarjuk a vajas krémhez. A meggyet kimagozzuk, lecsepegtetjük, a levébe (kb. 1 dl ) kavarjuk a konyakmeggyaromát vagy a rumot. A piskótát 2 cm-es darabokra vágjuk, meglocsoljuk a meggylével, és beleforgatjuk a krémbe a meggyel együtt. Ezt a masszát az egyik lapra simítjuk, és befedjük a másik lappal. Az étcsokoládét gõz fölött felolvasztjuk, belekavarjuk a tejszínt és a sütemény tetejére kenjük. Másnapig hagyjuk állni, majd szeleteljük.