Konkurencia
sponsored links
Volt egy idõszak az életemben - jellemzõen az, amikor egyedül éltem -, amikor a mindennapi élelmezés kérdésköre nem terjedt ki a levesre. Ennek oka a következõ két tényezõ közötti igen szoros kapcsolatra vezethetõ vissza: 1. kis mennyiségben nem igazán lehet levest fõzni. 2. a fagyasztó kapacitása rettenetesen kicsit volt. Éppen ezért levest szerintem nagyjából soha nem fõztem ezen idõszakban.
Amióta nem csak magamra fõzök, azóta a leves szépen lassan visszasomfordált az étrendembe. És a fõzési repertoáromba is. Klasszikus, tésztás, rántás nélküli zöldséglevest mindig is fõztem szüleim nyomdokaiba lépve, a krémlevesek pedig saját kedvenceimként kerültek az asztalra. Azonban, be kell valljam, az abszolút kedvenc (természetesen a szülõk húslevese és gulyáslevese után) a tárkonyos csirkeragu leves volt, van. Egyszerûen szeretem, nehezen tudok vele betelni, bár azért azt nem mondanám, hogy túl gyakran fõzöm - ahogy más fogások is ritkán ismétlõdnek nálunk. De saját leveseim közül akkor is ez a kedvenc. Verhetetlenül.
A hétvégén azonban jelentkezett egy rivális. És ez engem is meglepett, ugyanis nem számítottam rá, hogy ez megtörténhet, ráadásul pont ezzel a levessel.
Miért? Még a nyár elején készítettem egyszer csicseriborsó curryt (recept még nincs a blogon, talán majd egyszer). Ez volt addigi elsõ találkozásom a csicseriborsóval és igencsak meg is szerettem. Így újabb alapanyaggal bõvültek a lehetõségeim. Egyre több helyen láttam levesben is, szemeztem is velük, de a csicseriborsó megfõzése nekem kicsit idõigényes, ezért nem láttam neki. Múltkor azonban az egyik hipermarketben véletlenül megláttam konzervben, és be is spájzoltam egy (1! - azért csak óvatosan! :)) dobozzal, mondván, majd csak kezdek vele valamit. Hétvégén pedig, mikor a kedvenc leveses szakácskönyvemet lapozgattam, hogy mit fõzzek ebédre, megakadt ezen a recepten a szemem. Mivel a -10 fokos hidegben nem vágytunk a piacra menni, csak a legközelebbi közértig jutottunk, így olyan alapanyagokból kellett fõzni, amik ezekben megkaphatóak. Konzerv, azaz kamrakaja. De milyen finom!
Persze, a dolognak nem elhanyagolható része, hogy a paradicsomkonzerv jó minõségû legyen, szóval érdemes friss híján egy jófajta olasz konzervet választani. Szerencsére én nemrég rábukkantam az itteni boltban egyre, ami nem is sokkal drágább, mint a többi, ellenben isteni az íze. Azóta merek így télvíz idején is paradicsomos ételt készíteni. :)
Szóval, hajrá! Igazi hideg idõre való leves. Felejthetetlen. És méltó konkurenciája a tárkonyos csirkeragu levesnek. :)
Paradicsomos csicseriborsó leves csirkehússal ...