Komlóleves
sponsored links
Tavasszal a friss komlóhajtások végérõl 10-15 cm-t tépünk le, ezt törjük fel 2-3 cm-es darabokra. Az hajtáson a legfelsõ 2-4 levél is felhasználható. Ha friss a komló, úgy kell törnie, mint a friss zöldpaszulynak.
Hozzávalók 4 személyre: 4 összmarék zsenge komlóvég, 1 füstölt húsos csont, 1 hagyma, 1 evõkanál házi ételízesítõ, 1 evõkanál sós darált paprika, 5 dkg rizs, kevés olaj, 1 evõkanál liszt, 2 dl paradicsomlé, tejföl.
Elkészítése: A füstölt csontot forró víz alatt megmossuk, 2 l vízben fõni tesszük, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát az ételízesítõt és a darált paprikát. Lefedjük, közepes lángon addig fõzzük, míg a hús a csonton puhára fõ. Közben a komlót 2-3 cm-es darabokra törjük, leforrázzuk és leszûrjük. A megfõtt csontot kiszedjük, helyére tesszük a komlót, lefedjük és 10-15 percig fõzzük. Kevés olajon világosra pirítjuk a lisztet, rátöltjük a paradicsomlevet és csomómentesre kavarjuk, majd a levesre töltjük. 2-3 percig fõzzük, majd félrehúzzuk. Tejföllel tálaljuk.