Koláèe - Szlovák túrós és mákos kalács
sponsored links
Anyukám családja révén felvidéki rokonokkal is büszkélkedhetünk. :) Így hát szívemnek igen kedvesek az e tájékról származó finomságok is. Sok olyan receptünk van, ami generációról generációra öröklõdik. A fonott kalács az egyik nagy kedvencem. ? Most, hogy közelednek az ünnepek, arra gondoltam, remek idõszak ez arra, hogy jobban megismerjem a felvidéki szokásokat és ezzel együtt az ünnepi ételeket is. Advent elsõ vasárnapjára ezt a finom kalácsot hoztam. :)
Hozzávalók ~20 db-hoz:
A tésztához:
50 dkg sima liszt
2,5 dl langyos tej
11,5 dkg olvasztott vaj
2 tojás
6 ek. porcukor
2 dkg élesztõ
1 citrom reszelt héja
csipet só
A túrós töltelékhez:
15 dkg túró
2 ek. tejföl
2 ek. porcukor
1/2 citrom reszelt héja
A mákos töltelékhez:
7 dkg darált mák
5 dkg porcukor
5 ek. tej
1/2 citrom reszelt héja
A kenéshez:
1 tojás
1 ek. tej
A tálaláshoz:
porcukor
- A mákos töltelék hozzávalóit kis lábasban, közepes lángon felfõzzük, hûlni hagyjuk. A túrósét egy tálkában kikeverjük.
- Az élesztõt a tejben 1 evõkanál liszttel és 1 evõkanál porcukorral felfuttatjuk. A tészta hozzávalóit tálba tesszük, elkeverjük, fakanállal addig dagasztjuk, míg elválik az edény falától. Letakarva, langyos helyen 2 órát kelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk, majd ~1,5 cm vastagra nyújtjuk. 7 cm átmérõjû kerek formával kiszaggatjuk. A megmaradt tésztát újragyúrjuk, nyújtjuk és szaggatjuk.
- A tésztakorongokat -köztük kellõ helyet hagyva- két sütõpapírral fedett tepsire rendezzük, letakarva 1 órát kelesztjük.
- A korongok közepén kézzel, vagy egy kanál fejével mélyedést készítünk.
- A széleket lekenjük a tojás és tej keverékével, ezután megtöltjük a túrós és mákos töltelékkel.
- 180°C-ra elõmelegített sütõben, egymás után ~15 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor porcukorral hintjük.
A receptet a Kifõztük novemberi számában is megtaláljátok. :)