Kolozsvári zöldbab - Fasole verde de Cluj
sponsored links
A recept Radu Anton Roman ? Román fogások, borok és szokások? (Bucate, vinuri ?i obiceiuri române?ti) cimû könyvébõl van.
Hozzávalók5-6 személyre: 1 kg zöldbab, 5 tojás, 40 dkg kolozsvári szalonna, 20 dkg sajt, 1 dl tejföl, 5 dkg vaj, só, bors.
Elkészítése: A megtisztított, megmosott zöldbabot enyhén sós vízben roppanósra fõzzük, majd leszûrjük. A kolozsvári szalonnából levágunk 3-4 szelettel, a többit kockákra kis vágjuk. A sajtot lereszeljük, a tojásokat felverjük a tejföllel. A zöldbabot összekeverjük a szalonnával és a sajt felével, sózzuk, borsózzuk, majd ráöntjük a tojásos masszát és ezzel is összekeverjük. Egy tûzálló edényt kikenünk vajjal, beletesszük a zöldbabos keveréket, tetejére szórjuk a megmaradt sajtot és rátesszük a szalonnaszeleteket meg a megmaradt vajat. Forró sütõben, 30-40 percig sütjük.
Reteta este din cartea Bucate, vinuri ?i obiceiuri române?ti de Radu Anton Roman
Fasole verde de Cluj
Ingrediente pentru 5-6 persoane: 1 kg fasole verde, 5 ouã, 400 g slãninã de Cluj sau bacon, 200 g ca? de oaie, 100 ml smântânã, 50 g unt, sare, piper.
Prepararea: Fasolea verde se curã?ã, se spalã ?i se fierbe cca. 5 minute în apã cu sare, apoi se strecoarã. Se taie 3-4 felii din slãninã, restul se taie cubule?e. Ca?ul se dã pe rãzãtoare, ouãle se bat cu smântâna. Fasolea verde se amestecã cu slãnina, jumãtate din ca?, se asezoneazã cu sare ?i piper, apoi se toarnã amestecul de ouã ?i se amestecã. Se unge cu unt o tavã termorezistentã ?i se pune compozi?ia de fasole, deasupra se presarã ca?ul rãmas, se pune untul rãmas ?i feliile de slãninã. Se introduce în cuptorul fierbinte pentru 30-40 minute.