Kolozsvári rakott káposzta
sponsored links
Hozzávalók
80 dkg savanyú káposzta
40 dkg darált sertéslapocka
10 dkg rizs párolva
2 gerezd fokhagyma
1 közepes hagyma
2 evõkanál zsír
4 fõtt tojás
10 dkg füstölt kolbász
10 dkg füstölt szalonna
1 evõkanál õrölt pirospaprika
só
frissen õrölt bors
A hagymát felkockázzuk, a zsíron üvegesre sütjük és megszórjuk pirospaprikával. A felét kivesszük, és a maradék paprikás hagymához hozzáadjuk a savanyú káposztát, majd kb. 10-15 percig pároljuk. A félretett paprikás hagymához adjuk a darált húst, a zúzott fokhagymát, megdinszteljük és hozzákeverjük a párolt rizst. Sózzuk, borsozzuk, és 3-4 evõkanál tejföllel elkeverjük. A káposztát tûzálló edénybe vagy lábosba rétegezzük a hússal és a felkarikázott fõtt tojással úgy, hogy a tetejére káposzta kerüljön. Meglocsoljuk tejföllel, és megrakjuk kolbászkarikákkal, szalonnacsíkokkal. 170 fokra melegített sütõben 20-25 percig sütjük.
Tipp: darált hús helyett pörkölt- vagy sült hús maradékot is használhatunk. A túlzottan savanyú káposztát elõzõleg mossuk át hideg vízben, majd jól nyomkodjuk ki, és ezt követõen dinszteljük. A káposzta és hús rétegek közé is rakhatunk füstölt szalonnát és kolbászt.
A recept a Kifõztük 2014. évi márciusi számában is megjelent.