Kolozsvári csirke
sponsored links
Régi recept a Kolozsvári hóstát környékérõl. Nyáron készítették, vacsorára, az udvaron nevelkedett, fiatal házi csirkékbõl. A friss tárkonytól és a bortól az ételnek kellemes pikáns az íze. Burgonyalepény kíséretében, a férfiak által nagyon kedvelt eledel volt, akik házi fehérbort ittak utána.
Hozzávalók 4 fõre: 1 nagyobb csirke, 10 dkg kolozsvári füstölt szalonna, 2 paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 dl száraz fehérbor, 1 evõkanál apróra vágott friss tárkonylevél, 4 gerezd fokhagyma, 1 dl sûrû tejföl, 1 dl tejszín, só, bors
Elkészítése: A csirkét megtisztítjuk, majd kisebb darabjaira vágjuk. Megsózzuk, és 10 percig állni hagyjuk. Közben a füstölt szalonnát apró darabokra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk, majd a pörcöt leszûrjük és félretesszük. A visszamaradt zsíron sárgára fonnyasztjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát, majd a csirkedarabokat egyenként, mindkét oldalukon jól ...