Kolozsvári borsóleves
sponsored links
Szeretem az egyszerû, házias ízû ételeket, ilyen ez a zöldborsó leves is. Eltér a megszokott, magyaros ízvilágtól, hisz a borsón kívül más zöldség és rántás sincs benne. A belefõzött rizstõl viszont tartalmas, a pirított kolozsvári szalonnától ízes és az egészet a parmezán jellegzetes aromája teszi teljessé. Tartalmas nyári leves, én ma barackos gombócot kínáltam utána második fogásként.
Kolozsvári borsóleves
Hozzávalók:
- 50 dkg zöldborsó
- 10 dkg kolozsvári szalonna
- 1 vöröshagyma
- 5 dkg rizs
- 1 liter csirkehúsleves (kockából is készülhet)
- só
- frissen õrölt bors
tetejére:
- 5 dkg parmezán
- 1/2 cs petrezselyem
Elkészítése:
- A kolozsvári szalonnát csíkokra vágjuk, serpenyõben megpirítjuk, a pörcöket kiszedjük, félretesszük, tálalásig letakarva melegen tartjuk.
- A visszamaradt zsiradékon üvegesre pároljuk a finomra aprított vöröshagymát, hozzákeverjük a zöldborsót, további 1 percig pirítjuk, felöntjük a húslevessel, sózzuk, borsozzuk. (sóval vigyázzunk, mert a szalonna is sós!)
- Beleszórjuk a rizst, fedõ alatt készre fõzzük.
- Tálalásnál bõven meghintjük parmezánnal és apróra vágott petrezselyemmel, közepére halmozunk a pirított kolozsvári szalonnából.