Koleszterin
sponsored links
A koleszterin egy vegyület, mely minden ember, valamint az állatok szervezetében megtalálható, a máj állítja elõ. Különösen fontos szerepe van sejtjeink felépítésében, a hormonok tekintetében különösen. Mivel a máj állítja elõ ezt a vegyületet, ezért a koleszterin szint nagyon jó adatokkal szolgál a máj mûködési állapotára.
A szervezet koleszterinszintje a következõ betegségek fennállásakor fokozódik: cukorbetegség, vesebetegség, pajzsmirigy problémák, érelmeszesedés. Érelmeszesedés esetén fordítva is mûködik, a fokozott koleszterin mennyiség lerakódhat az érfalon, mely által elveszíti annak rugalmasságát.
A koleszterinnek két típusa létezik. A HDL koleszterin, amit rendszerint jó koleszterinnek neveznek, valamint az LDL koleszterin, melyet rossz koleszterinnek hívnak. A kétféle vegyület egyensúlyának felborulása, amikor az LDL szint magas, a HDL szint alacsony, ekkor alakulhat ki az érelmeszesedés. A jó koleszterin magas aránya kedvezõen hat a szervezetre, hiszen a lerakódott koleszterint elszállítja a májhoz, ahol lebontódik. A jó koleszterin szint emelését egészséges táplálkozással lehet befolyásolni, ezzel megelõzve számos problémát.
A következõ élelmiszerek emelik a jó koleszterin arányát
borjúhús
csirkehús
mogyoró
pisztráng
lazac
makréla
A táplálék kiegészítõk közül a niacin (nikotinsav) szintén segíti a jó koleszterin szint emelését. A niacin a legtöbb készre csomagolt napi vitamin csomagban megtalálható.
A rossz koleszterin magas értéke az érfalakat támadja, ezért az érelmeszesedés hatására szívinfarktus és koszorúér problémákhoz vezet. Amennyiben kórosan magas a koleszterin szint, orvosi utasításra gyógyszeres kezelés javasolt, azonban a megfelelõ koleszterincsökkentõ diéta megállíthatja a folyamatot, még az érelmeszesedés folyamatát is visszafordíthatja.
Koleszterincsökkentõ diéta
A táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek kutatásainak köszönhetõen világossá vált az a tény, hogy a szívinfarktus és az érelmeszesedés sokkal nagyobb arányban fordulnak elõ olyan környezetben, ahol a telített zsírok fogyasztása magasabb az átlagosnál. Ennek alapján megvizsgálták, hogy mely ételek azok, melyek közvetlenül erõteljesen elõidézik a koleszterinszint kóros megemelkedését. Az élelmiszerek két csoportra lettek osztva. Az elsõ felsorolásban azok a táplálékok találhatók, melyek csökkentik a vérzsírszintet, tehát jó hatással vannak a szervezet koleszterinszintjére, ezzel szorosan összefügg az a tény, hogy ezek betartása testsúly csökkenéshez vezet, hiszen a szervezet megpróbálja elérni az optimális testsúlyt, a koleszterinszint kiegyenlítõdése folytán.
A diéta során fogyasztható élelmiszerek ...