Kolbászos-laskás lencseleves
sponsored links
Hozzávalók:
20 dkg lencse
1 bõ arasznyi füstölt kolbász
20 dkg laskagomba
2 dl tejföl
1 fej hagyma
1 ek. fûszerpaprika
olaj
1 liter alaplé (lehet kockából is)
só, õrölt bors
1 gerezd fokhagyma
1 -2 babérlevél
ízlés szerint pici almaecet (én ezt használom, lehet más fajta is)
1-2 tk. liszt vagy étkezési keményítõ
Elkészítés:
A leves készítése azzal kezdõdik, hogy a lencsét fõzés elõtt 2-3 órával beáztatom. Mikor szépen megduzzad, akkor leöntöm róla a vizet és félreteszem. A hagymát és a fokhagymát nagyon apróra vágom, olajon megfuttatom, majd megszórom fûszerpaprikával és egy kevés vizet öntök rá, hogy meg ne égjen. Ráteszem a lencsét, majd hozzáadom a felkockázott kolbászt és a jól megmosott, csíkokra vagdalt laskagombát. Jól átforgatom, majd felöntöm az alaplével. Megborsozom, beledobom a babérlevelet és hagyom csendesen fõni. A tejfölt habverõvel kikeverem, eldolgozom benne a lisztet vagy a keményítõt. Ha megfõtt a lencse, akkor puha lesz a gomba is. Pici levet merek a tejfölre, eldolgozom, hogy szép sima legyen és a leveshez öntöm. Pár perc elég, hogy kicsit sûrítsen rajta. Jöhet a kevéske ecet, majd egy gyors kóstolás, szükség esetén utánízesítés.
Lehet tálalni :-)
Nálunk mindenki nagyon szereti a lencsét. Bence leginkább fõzeléknek, én viszont most valami mást szerettem volna belõle. akadta konyhapulton egy szép fürt laskagomba, a hûtõben pedig finom házi kolbász. Adott volt minden egy isteni leveshez :-)
20 dkg lencse
1 bõ arasznyi füstölt kolbász
20 dkg laskagomba
2 dl tejföl
1 fej hagyma
1 ek. fûszerpaprika
olaj
1 liter alaplé (lehet kockából is)
só, õrölt bors
1 gerezd fokhagyma
1 -2 babérlevél
ízlés szerint pici almaecet (én ezt használom, lehet más fajta is)
1-2 tk. liszt vagy étkezési keményítõ
Elkészítés:
A leves készítése azzal kezdõdik, hogy a lencsét fõzés elõtt 2-3 órával beáztatom. Mikor szépen megduzzad, akkor leöntöm róla a vizet és félreteszem. A hagymát és a fokhagymát nagyon apróra vágom, olajon megfuttatom, majd megszórom fûszerpaprikával és egy kevés vizet öntök rá, hogy meg ne égjen. Ráteszem a lencsét, majd hozzáadom a felkockázott kolbászt és a jól megmosott, csíkokra vagdalt laskagombát. Jól átforgatom, majd felöntöm az alaplével. Megborsozom, beledobom a babérlevelet és hagyom csendesen fõni. A tejfölt habverõvel kikeverem, eldolgozom benne a lisztet vagy a keményítõt. Ha megfõtt a lencse, akkor puha lesz a gomba is. Pici levet merek a tejfölre, eldolgozom, hogy szép sima legyen és a leveshez öntöm. Pár perc elég, hogy kicsit sûrítsen rajta. Jöhet a kevéske ecet, majd egy gyors kóstolás, szükség esetén utánízesítés.
Lehet tálalni :-)
Nálunk mindenki nagyon szereti a lencsét. Bence leginkább fõzeléknek, én viszont most valami mást szerettem volna belõle. akadta konyhapulton egy szép fürt laskagomba, a hûtõben pedig finom házi kolbász. Adott volt minden egy isteni leveshez :-)