Kolb?szos csiga
sponsored links
Ha s?s csig?ra gondolunk, akkor szinte azonnal a pizz?s vagy a sajtos csiga jut esz?nkbe. A kolb?szos csiga legal?bb olyan finom, ?rdemes kipr?b?lni. Remek vacsora ?tel.
Hozz?val?k:
2 dl langyos
tej
1,5 dl
langyos v?z
1 tk. cukor
2,5 dkg
friss ?leszt?
1 k?zepes
m?ret? toj?s
0,5 dl olaj
40 dkg
finomliszt
20 dkg
keny?rliszt
2 tk. s?
10 dkg puha
vaj
2-3 ek. olaj
egy toj?s a
leken?shez
2 ek. fekete
szez?mmag a sz?r?shoz
T?lba ?ntj?k
a tejet ?s a vizet, belesz?rjuk a cukrot ?s belemorzsoljuk az ?leszt?t.
Alaposan elkeverj?k, majd letakarjuk ?s kb. 10 percig pihentetj?k, am?g az
?leszt?nk kiss? felfut.
A liszteket ?tszit?ljuk, majd kb. harmadr?sz?t a foly?kony hozz?val?khoz adjuk ?s egy spatul?val elkeverj?k. Ezut?n m?g 2-3 r?szletben hozz?adjuk a t?bbi lisztet ?s a v?g?n a s?t is. Amikor spatul?val m?r nem tudjuk keverni a t?szt?t kitessz?k az asztalra ?s alaposan kidagasztjuk.
A puha, de
nem ragacsos t?szt?t visszatessz?k a t?lba ?s letakarjuk. 30 percig pihenni
hagyjuk. F?l ?ra ut?n a t?szt?t n?gy oldalr?l visszahajtjuk, vagy finoman
?tgy?rjuk. ism?t letakarjuk ?s m?g 30 percig kelesztj?k.
A megkelt
t?szt?b?l ki?t?getj?k a leveg?t, majd h?t egyforma darabra v?gjuk. Egyes?vel
g?mb?ly?tj?k ?ket, majd letakarva 20 percig pihentetj?k.
Am?g a kis
cip?k pihennek elk?sz?tj?k a kolb?szkr?met.
Kolb?szkr?m:
15 dkg
kr?msajt
15 dkg
f?st?ltkolb?sz (cs?p?s ?zl?s szerint)
1-2 ?jhagyma
1 mk. s?
0,5 mk. bors
0,5 mk.
?r?lt k?m?ny
1 mk.
kakukkf?
1 tk. must?r
Az ?sszes
hozz?val?t apr?t?g?pbe tessz?k ?s kr?mesre keverj?k.
A
munkapultra csorgatunk egy ev?kan?l olajat, r?tessz?nk egy cip?t ?s a
tenyer?nkkel v?kony, kb. 28-30 cm nagys?g? n?gyzet form?ra ny?jtjuk,
nyomkodjuk. Megkenj?k szobah?m?rs?klet? vajjal.
A marad?k
hat lapot olajjal megkent munkalapon ugyanekkor?ra ny?jtjuk. Mindet megkenj?k
vajjal, azut?n egym?s tetej?re tessz?k ?ket. Az utols? lapot nem kell megkenni.
Most a h?t
lapot egy?tt ny?jtjuk tov?bb olyan v?konyra, amilyen v?konyra csak tudjuk. A
kiny?jtott t?szt?ra egyenletesen r?kenj?k a kolb?szkr?met ?gy, hogy az egyik
oldal?n kb. egy centim?teres peremet hagyunk. Az ujjainkkal ezt a peremet
eg?szen elv?kony?tjuk. A szemben l?v? oldalt?l kezdve a t?szt?t feltekerj?k,
mint a bejglit.
A tekercset
?gy igaz?tjuk, hogy az elv?kony?tott, ?sszez?rt r?sz legyen alul. Ezut?n egy
?les k?ssel, vagy c?rn?val, esetleg v?kony madzaggal 12 egyforma darabra
v?gjuk.
Egy nagy
s?t?lemezre s?t?pap?rt ter?t?nk ?s a csig?kat a v?gott fel?kkel felfel?,
egym?st?l 3-4 cm t?vols?gra a tepsire sorakoztatjuk. Egy f?li?val letakarjuk ?s
15 percig kelni hagyjuk.
15 perc ut?n
a kez?nkkel a csig?kat kiss? kilapogatjuk, majd megint letakarjuk ?s addig
pihentetj?k, am?g a MIELE s?t?t 180 fokra als?-fels? s?t?ssel el?meleg?tj?k.
A megkelt
csig?kat a felvert toj?ssal v?konyan lekenj?k, majd meghintj?k a fekete
szez?mmaggal. A tepsit a forr? s?t?be toljuk ?s a p?ks?tem?nyeket kb. 30-35
perc alatt sz?p pirosra s?tj?k.
Frissen
k?n?ljuk.