Klasszikus ízek
sponsored links
Bizonyára veletek is elõfordul, hogy nosztalgiáztok néha és ilyenkor bizony elõkerülnek a klasszikus édességek, gyermekkorunk kedvenc ízei, úgy mint az ischler, a krémes, vagy éppen a linzer. Én ez utóbbit készítettem el valamelyik nap, azonban egy kis plusszal. Ez a plusz pedig a marcipán volt a linzer tésztájában. Ehhez a finom édes tésztához nagyon passzolt a fanyar szederlekvár, amit ezúttal anyukám kamrájából csempésztem át a sajátomba.
Marcipános linzer szederlekvárral
Hozzávalók:
25 dkg vaj
8 dkg porcukor
45 dkg liszt
2 tojás sárgája
20 dkg marcipán
1 csipet só
1/2 rúd vanília kikapart magja
kevés mandulaaroma
szederlekvár
A vajat a porcukorral robotgéppel habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, a vaníliát, a sót és a mandulaaromát. A robotgépen kicseréljük a kart dagasztókarra és a marcipánt nagy lyukú reszelõn belereszeljük, a lisztet pedig beleszitáljuk. Ha összeállt a tészta, fóliába csomagoljuk és hûtõbe tesszük pihenni, hogy a vaj visszadermedjen. Én egy éjszakára hûtõben hagytam.
Kivesszük a tésztát a hûtõbõl és 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. Köröket szaggatunk belõle, majd sütõpapíros tepsire tesszük és 170 C-os elõmelegített sütõben halvány színûre sütjük. Ha kihûltek a tésztakorongok megtöltjük a lekvárral és porcukorral díszítjük.