KLASSZIKUS LÚDLÁB
sponsored links
Kissé lebetegedtem, úgy hogy ágyban fekve töltöm a napjaim nagy részét. Van idõm, a fotóim közt"mazsolázgatni" a csendes délelõttökön. A számítógépem fotóalbumjában sok olyan kép van amit már lehetne blogba tenni és posztolni, de valamiért eddig még nem került rá sor... Ilyen ez a Lúdláb torta is... Nemrégiben készült egyik hétvégén, a vasárnapi ebéd utáni desszertnek. Túlságosan nem fordítottam nagy gondot a díszítésére, amolyan rusztikus képet mutatott az elkészülte után. Végül is az íze volt a lényeg és hogy hódoljunk a nassolási vágyunknak. Egyike a magyar Klasszikus tortáknak.
Hozzávalók: egy kerek 4 tojásból sütött kakaós piskóta torta alap. Párizsi krém: 4 dl tejszín, 20 dkg
kristálycukor, 10 dkg keserû, jó minõségû kakaópor, 20 dkg vaj, Továbbá: 1 bögre magozott meggy, 10 dkg keserû csokoládé, 2 teáskanál olaj.
A tejszínt a cukorral felmelegítjük, majdnem forrásig fõzzük. Levesszük a tûzrõl és belekeverjük az átszitált kakaóport. Habverõvel jól elkeverjük, hogy egynemû legyen. Hûtõben teljesen kihûtjük a kakaós tejszínt, majd habosra keverjük a margarinnal. A habos krémnek az 1/3 részét a piskótára kenjük, kirakjuk a tetejét a lecsepegtetett meggyel, majd rákenjük a maradék 2/3 krémet is. A torta tetejét simára elkenjük. A csokoládét vízgõz felett felolvasztjuk, belekeverjük az olajat és amikor már langyos, a torta tetejére folyatjuk. Kirakjuk a torta tetejét a megmaradt meggyszemekkel és a hûtõbe tesszük dermedni 2-3 óra hosszára. Igazi ünnepi torta, az egyszerûség jegyében...