klasszikus kakaós: a Zalakocka
sponsored links
A karácsony mindig is a nõk ügye volt, sohasem a férfiaké. Mindig a nõk intézték a bevásárlást, sütöttek-fõztek, õk tervezték meg a bulikat, õk küldték ki a meghívókat, az üdvõzlõlapokat, és bíbelõdtek sok más egyéb dologgal is, amilyenek egy férfinak eszébe sem jutnak.
(John Grisham)
Hugoméknak sütöttem karácsonyra, mert az egyik kedvencük, és a bolti meg sem közelíti. A klasszikusok kedvelõinek.
Fotó: Bekistúdió, modellt állt: Luca cica. ??
Hozzávalók egy 35-ször 25-ös tepsinyihez:
a kakaós piskótához:
5 tojás
13 dkg cukor
8 dkg liszt
2 dkg kakaó
1/2 csomag sütõpor
csipet só
a fehér piskótához:
3 tojás
8 dkg cukor
6 dkg liszt
1 csapott teáskanál sütõpor
csipet só
a krémhez:
6 dl tej
2 csomag csokis pudingpor
2 púpos evõkanál szép sötét holland kakaópor
csipet só
30 dkg cukor
25 dkg mascarpone
25 dkg szobahõmérsékletû, lágy vaj
2 evõkanál rum
a tetejére:
csokidara
A piskótákat a szokásos módon megsütjük: vagyis külön kikeverjük habosra a cukorral a sárgájákat, külön felverjük a fehérjéket, majd a sütõporral vegyített lisztet (illetve a sütõporral és kakaóporral vegyített lisztet) kézzel belekeverjük a sárgájákba, kevés fehérjehabbal lazítjuk, majd finoman a többi felvert tojáshabot is elkeverjük a lisztes keverékkel. Elõmelegített, 170 fokos sütõben megsütjük. Ha kihûltek, a kakaós piskótát két lapba vágjuk: egyik lap lesz a süti alja, a másik a teteje.
Kevés tejjel kikeverjük a pudingporokat és a kakaóport csomómentesre a cukorral, közben a többi tejet felforraljuk, majd ha már forr, hozzáöntjük a cukros pudingport is, és forrásig-sûrûsödésig állandóan kevergetve felfõzzük. Megvárjuk, hogy a puding teljesen kihûljön.
Ha kihûlt, elkeverjük benne robotgéppel a 2 kanál rumot, majd a puha vajat, végül a mascarponét is.
Alulra helyezzük a kakaós piskóta egyik lapját, megkenjük a krém harmadával, majd ráhelyezzük a fehér piskótát. Ezt is megkenjük a krém második harmadával, majd rátesszük a kakaós piskóta másik lapját. Megkenjük a maradék krémmel, és csokidarával megszórva díszítjük. Minimum 8 órára hûtõszekrénybe tesszük mielõtt szeletelnénk, hogy a krém megdermedhessen.