Kistálycukor, nádcukor, nyírfacukor, sztívia? ? útmutató a cukrok világában

2017-10-29

sponsored links







Az élelmiszerek egy részére azt mondjuk, hogy kifejezetten egészséges, egy részükre pedig azt, hogy egészségtelen. De az a helyzet, hogy minden élelmiszer tartalmaz az élet fenntartásához szükséges, hasznos tápanyagokat. Az egészség fenntartásához több mint negyvenféle tápanyagra van szüksége az emberi szervezetnek, s ezek együttesen egyik élelmiszerben sem fordulnak elõ. Kiegyensúlyozott étrend és egészséges életmód mellett a táplálékok mindegyike fogyasztható: a cukor is.



A szénhidrátok, cukrok rövid távon is meghatározzák teljesítõképességünket, fizikai állapotunkat és hangulatunkat. A szénhidrátoknak meghatározó szerepük van a megfelelõ energia-egyensúly megteremtésében. Az elraktározott szénhidrát hiánya zavart okozhat az izommûködésben, az agyi funkciókban és a belsõ szervek mûködését szabályozó idegrendszer mûködésében, illetve az állóképesség, a fizikai és szellemi teljesítmény csökkenését eredményezheti.

Kristálycukor, barna cukor, nádcukor, melasz? A kínálat óriási, de hogyan válasszunk? Ismerkedjünk meg a különbözõ cukorfajtákkal!

Sajnos nincs mit szépíteni, a csomagolt ? feldolgozott ? cukrok között legfeljebb rossz, vagy kevésbé rossz létezik. Az emberi szervezet egyáltalán nincs felkészülve olyan mennyiségû cukor feldolgozására, amit az átlagember ma elfogyaszt (A magyarok átlagosan közel negyven kiló cukrot fogyasztanak évente. Ez heti majdnem nyolcvan deka, ami az év végi ünnepekkor a duplájára, akár a háromszorosára is emelkedik.) A finomított, feldolgozott termékek a testbõl vonják ki a lebontáshoz szükséges B-vitamint és más mikrotápanyagokat, ezzel hiánybetegségeket idéznek elõ. Erõsen savasítják a szervezet kémhatását, így a csontokból kivont kalciummal és ásványi sókkal kénytelen kompenzálni a testünk.



Nézzük, melyik cukor hogyan hat a szervezetünkre!



Fehér cukor

Cukorrépából nyerik ki, a felszeletelt növényt áztatják, kipréselik, majd mésszel tisztítják ? ilyenkor a szennyezõdésekkel együtt minden szerves anyagot is kivonnak a cukros oldatból -, végül további tisztítási és finomítási eljárások során nyeri el sûrû szirup formáját. Ezt egy kis rásegítéssel kristályosítják, majd megszárítják, és így kapjuk a kristálycukrot, majd a porcukrot.



Barna cukor

A barna színéhez jobb tulajdonságokat társítunk, de sajnos a barna cukor semmivel sem egészségesebb, mint a fehér. A gyártása csupán a legutolsó fázisban tér el a fehér cukorétól. A finomítás utáni utolsó sûrítések során visszamaradt oldat a melasz, aminek azért van valamennyi ásványi anyag tartalma ? ezt keverik a finomított cukorhoz, és ez adja ragacsos állagát, jellegzetes ízét és sötétbarna színét.



Nádcukor 

A nádcukor nem keverendõ össze a nagykristályosra szárított, melaszos finomított cukrokkal. Úgy készül, hogy a megtisztított cukornádat kipréselik, és a kapott lébõl gõzzel készítenek granulátumot. Mivel nem finomítják, említésre méltó mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat, valamint a cukornádból származó ásványi anyagokat. 



Fruktóz  

Más néven gyümölcscukor. Szerkezetileg megegyezik a gyümölcsökben található cukorral, de innen csak a nevét kapta, ugyanis kukoricából állítják elõ. Lassabban szívódik fel, mint a sima cukor, viszont jóval gyorsabban, mintha a gyümölcs egyéb alkotórészeivel (például a rostokkal) együtt fogyasztanánk.



Fruktóz-szirup

Hívják kukoricaszirupnak, invertcukornak, és még nagyon sok néven találhatjuk meg az élelmiszerek címkéjén. Ez édesebb lesz, mint a sima cukor, ráadásul folyékony állagú. Az élelmiszeripar különösen kedveli, ezt találhatjuk az üdítõitalokban, a kekszekben, a fagylaltban, de még a virsliben vagy a mirelit pizzatésztában ? és sajnos a mézek egy részében is.



Szõlõcukor 

A nevével ellentétben ezt is kukoricából, vagy pedig burgonyából nyerik. Leginkább sportolóknak szokták ajánlani fogyasztását, mivel már a nyálban lebomlik, és gyorsan felpörgeti a szervezetet. Pont emiatt van, akinek káros is, hiszen pillanatok alatt emeli meg a vércukorszintet, ami nagy teher az inzulinháztartás számára.



Méz 

Technikailag ez is cukor, ám teljesen természetes. Bár édesebb a cukornál, lassabban szívódik fel, glikémiás indexe fajtától függõen fele a cukorénak. A natúr méz rengeteg tápanyagot tartalmaz, enzimjei egyedülálló táplálékká teszik. Hõ hatására viszont az enzimek ? valamint a tápanyagok egy része ? elbomlanak, így nyersen hasznos igazán.



Datolyacukor

Szárított datolyából állítják elõ, és nagyon jól édesíti az ételeket. Ugyanakkor nem oldódik fel úgy, mint a finomított cukor, hiszen nem finomított ? így felhasználása korlátozott. Ahogy a méz, ez is édesebb, mint a cukor, lassabban szívódik fel, és tartalmaz hasznos tápanyagokat, ellenben meglehetõsen drága.



Agavé nektár

Az agavé növénybõl (ami többek között a tequila alapanyaga) nyerik. Préselés után hõkezelik, ezzel hidrolizálják a cukrot. Összetétele szerint nagyrészt fruktózból és kisebb részben glükózból áll. A vas-, kálium-, magnézium- és kalciumtartalmától függõen világostól a sötétbarnáig terjed a színe fajtától függõen, állaga valamivel hígabb, mint a méz. 42%-kal édesebb, mint a cukor, viszont a kalóiaértéke ugyanannyi, így az édesebb ízt kevesebb kalóriával is el lehet érni. Glikémiás indexe körülbelül a fele a cukorénak, tehát lassabban emeli meg a vércukorszintet. Ásványi anyag tartalmát kivéve a szervezetre gyakorolt hatása nem sokban különbözik a kukoricasziruptól.



Nyírfacukor 

Más néven xilit vagy xylitol. Leggyakrabban kukoricarostból vagy nyírfakéregbõl állítják elõ. Cukoralkoholnak minõsül, így csak kis része szívódik fel, ezért nem terheli az inzulinháztartást. Glikémiás indexe minössze 7, szemben a kristálycukor 68-as GI-jével. A cukorhoz hasonlóan használható, könnyen oldódik, viszont mivel nem táplálja a gombákat, élesztõs tészták elkészítéséhez nem alkalmas. Az egyetlen hátránya, hogy cukoralkohol lévén hasmenést okozhat, ha túl sokat használunk belõle.



Sztívia, stevia 

Bár egyáltalán nem cukor, mégis a legjobb természetes édesítõszer por, oldat formában. A stevia nevû növénybõl vonják ki, különbözõ vegyületei 12-szer, vagy akár 300-szor édesebbek, mint a cukor. A süteményben fizikailag ugyan nem fogja létrehozni azokat a változásokat, amiket a cukor, viszont nem csak ártalmatlan, hanem kifejezetten gyógynövénynek minõsül. Az egyetlen hátránya jellegzetes íze, amit különbözõ gyártók különbözõ sikerrel tudtak kiküszöbölni a sztíviás édesítõszerek esetében. Szintén nem tartozik az olcsó termékek közé, viszont nagyon keveset kell használni belõle. Egyáltalán nem emeli meg a vércukorszintet, nincs kalóriatartalma, és számos kedvezõ hatása van a szervezetre. Érdemes egy kicsit kutatni, míg megtaláljuk a számunkra kellemes ízû sztíviát.



Csábító az édes íz, de bármennyire is úgy érezzük, hogy kívánjuk, legyünk mértékletesek. Ne vonjuk meg teljesen magunktól, de ha lehet, csökkentsük a mennyiségét, illetve a fehér cukrot cseréljük a szervezetünknek legmegfelelõbb helyettesítõ termékre.





A bejegyzést a Bijó Webáruház támogatta. Elérhetõ a www.bijobolt.hu oldalra kattintva.



Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmirõl!





Folytats a blogon ... konyhalal.cafeblog.hu/2017/10/28/kist...

sponsored links

Keres?s