KISTÜCSKÖS-LEVENDULÁS SZÜLETÉSNAP

2014-06-27

sponsored links

Aki olyan szerencsés, hogy a nyári napfordulón van a szülinapja, az a tihanyi levendula szüretet is egybekötheti minden évben az ünnepléssel. Mi egy három napos fiesztát terveztünk eredetileg, ami ugyan Mimi lebetegedése miatt hamarabb ért véget, de így is nagyon jól éreztük magunkat. A tihanyi levendulás most sem okozott csalódást! A virágok illatát már messzirõl lehetett érezni és az óriásira nõtt, dús virágú bokrok közt élmény volt sétálni. Már akinek sétálni volt kedve, másnak inkább körbe-körbe futkosni, megállás nélkül...






A már jól ismert csárdában ebédeltünk, és néhány tavalyi kedvenc mellé most pár újdonságot is választottunk a megújult étlapról: libamájkrémet mézes-diós aszalt gyümölcsökkel és pirított kalácsszeletekkel, szürkemarha pörköltet nokedlivel és kovászosuborkával. Vacsorázni a füredi sétányon szerettünk volna, ahol már javában tartott a hal és bor fesztivál, de Mimi a "malomhoz" szeretett volna menni, ezért egy "könnyû" vacsora erejéig visszatértünk, és pótoltunk pár, az ebédnél lemaradt finomságot. Így nem maradt el a halászlé, a harcsapaprikás és a serpenyõs túrós-tejfölös palacsinta sem. 



Az, hogy nagyon finomak a balatoni borok, tény, de a borászok is nagyon kedvesek és közvetlenek. Ez alkalommal a Tamás pincében jártunk, Csopakon, bár most elõször, de biztosan nem utoljára. A vörösborzseléjük már tavalyról a kedvencünk (Budapesten a Szalámiboltban kaphatók a termékeik). A legfrissebb "fõzet" még címkézésre várakozott a kosárban, de egy adagra így is rögtön lecsaptunk. Jó látni, hogy bõvül a zselé választék is, a többi tartósítószer mentes, bio termék mellett. Igazi újdonság volt a levendulaital, amit ajándékba kaptunk. Ez az ugyancsak házi készítésû levendulás-citromos ital meglepõen üdítõ és kellemes, Mimivel teljesen rákattantunk.



Mivel Mimi nem érezte jól magát, így jobbnak láttuk, ha nem folytatjuk az utat tovább, inkább idõzünk még kicsit a Balatonnál, és megyünk haza. Tihanyból áthajózunk a déli partra, és mivel Balatonszemes már ott van a szomszédban, így hát régi tervünket valósítottuk meg, és megálltunk a Kistücsökben ebédelni.



Szerencsénkre volt hely, de úgy tûnt, érdemes elõre foglalni, ha biztosra akarunk menni. És hogy mi is vár ránk a Kistücsökben? Nem tudom, milyen szuperlativuszokban lehetne még jellemezni õket. Minden pont olyan elsõ osztályú, mint amit olvasni lehet róluk. Mi ezeket választottuk: kezdetnek diós nyúlpástétom fûszeres cseresznye chutneyval, hideg kovászosuborka-leves kolbászos kenyérropogóssal (mekkora ötlet!) és csirkemájas, mi mással, mint levendulazselével párosítva. Gyerekkorom óta az egyik legnagyobb nyári kedvencem a kovászosuborka, ám levesnek eddig nem kóstoltam. Elképesztõ, hogy mennyire frissítõ a nyári melegben, így aztán biztos, hogy itthon is ki fogom próbálni, ha egyszer végre nekikezdek a kovászosuborka-gyártásnak. A májas ugyancsak kifogástalan volt, ami pedig most újabb lendületet adott az ilyen irányú, egyébként régóta dédelgetett elképzelésemnek, hogy bizony házi májpástétomot kell készíteni. Fõételnek házi tésztát kértünk, amit vaddisznóhússal és vargányával tálaltak és pisztrángfilét csicseriborsós cukkinisalátával. Persze a desszertet sem hagyhattuk ki: egres torta levendula sorbeval és meggyes mákos rétes fûszeres meggy sorbeval... Kihagytam valamit? Talán a mennyei házi szörpöket...




Folytats a blogon ... mimiesmamaminikonyhaja.blogspot.com/2...

sponsored links

Keres?s