Kis magyar konyharetró
sponsored links
Nosztalgiától megszépülõ aranykor vagy éppen barbár, sötét idõszak: valahol e két véglet között mozog a szocializmus konyhájának megítélése. Azért ahogy az lenni szokott, a valóság jóval árnyaltabb ennél. Azon elmélkedünk, milyen volt a magyar gasztrotörténelem eme ellentmondásos fejezete.
Nem volt olyan változatos a szocializmus konyhája, ahogy arra a (szépítõ) nosztalgiával emlékezõk mondják. De nem is volt annyira szörnyû, mint azt sokan a fine dining gasztroközbeszédben bizonygatják. Való igaz, hogy a második világháborút követõ életrend kialakulása az addig virágzó, nemzetközi viszonylatban is (el)ismert magyar gasztronómiát hazavágta. Pontosabban megakasztotta, néhol visszatartotta a fejlõdését, miközben a nyugati konyha elrobogott mellette.
Azonban közvetlenül nem annyira a gasztronómiát érintette a szocialista világ- és eszmerendszerrel együtt járó (negatív) hatás. Sokkal inkább az alapanyagok általános minõsége és a szakképzés szenvedte meg jelentõsen ezt az idõszakot, de leginkább a (köz)ízlést, gondolkodást érte a legnagyobb sérülés. És ne legyenek illúzióink: utóbbi még mindig gátja a megfelelõ fejlõdésnek.
Botorság lenne azt gondolni, hogy a szocialista ember nem szeretett jókat és sokat enni: elég a kaviáros, pezsgõs, vadhúsos pártvacsorákra gondolni. A világrend sajátossága, hogy a mennyiség és népétkeztetési szempontok nagyobb hangsúlyt kaptak: csak éppen a minõségi szempontok kerültek háttérbe.
A szocialista gondolkodásba egyszerûen nem fért bele, (és valljuk be, nem is valósulhatott volna meg) a kapitalista ...