Kinder tejszelet
sponsored links
Nem újdonság tudom, de ma nagyon sütire vágytam. Valami egyszerûre, gyorsan elkészíthetõre és krémesre. Volt itthon mascarpone, és ezzel a sütivel már régóta szemeztem, mert a bolti változatát is szeretem. Gyakorlatilag tényleg azonos a plagizált verzió az eredetivel, és hát nem tudom, most mennyibe kerül, de így tutira olcsóbb, kiadósabb. És nincs benne semmilyen fölösleges adalék.
Hozzávalók egy 36*22-es tepsihez:
a piskótához:
5 db tojás
9 dkg kristálycukor
9 dkg búzaliszt
2,5 dkg holland kakaópor
1 sütõpor
csipet só
krém:
25 dkg hûtõhideg mascarpone
3 dl hûtõhideg tejszín
6 evõkanál víz
1 csapott evõkanál zselatinpor (Horváth Rozi)
15 dkg porcukor
2 vaníliás cukor vagy vaníliapor vagy kivonat
csipet só
a tetejére:
20 dkg csokoládé
1/2 evõkanál olaj
A tepsit kibéleltem szilikonos sütõpapírral. A sütõt elõmelegítettem 180 fokra. A tojásokat a cukorral habosodásig vertem - pár perc kell neki, s aztán hozzákevertem a csipet sóval, kakaóporral, sütõporral elkevert lisztet, de azt már kézzel. Olyan 12 percig sütöttem.
Kivétel után lehúztam róla a sütõpapírt, és rácson hagytam kihûlni.
Közben a kevés vízben elkevertem a zselatint, és folytonos keverés közben felforraltam, majd félretettem hûlni. A mascarponét a kézi robotgéppel kissé fellazítottam, hozzáadtam a cukrot, a csipet sót, a vaníliát, s kevés tejszínt és homogénre kevertem, majd fokozatosan hozzáöntöttem a többi tejszínt is és felvertem habbá, végül az egészen langyosra hûlt zselatinos vizet is hozzákevertem a géppel.
A kihûlt piskótalapot kettévágtam úgy, hogy két eredeti nagyságú lapot kapjak. Nem könnyû, mert vékony. Ezután megkentem az alsó lapot a krémmel, és ráillesztettem a másik lapot, és kissé lenyomkodtam.
Az apróra vágott csokit víz fölött a kevés olajjal felolvasztottam, és megkentem a süti tetejét.
(Én elfelejtettem, de mikor már kicsit szilárdul a csoki, késsel érdemes meghúzogatni a szeleteket a csokiban, mert késõbb kemény lesz és törik vágásnál, én így jártam. Nem vagyok egy nagy cukrász, na.)
Tegyük hûtõbe pár órára, hogy a zselatin megkössön, és akkor szépen lehet szeletelni.
Ennyire egyszerû, és tényleg olyan, mint a bolti. Fincsi.
Tipp: úgy is csinálhatjuk, hogy a nagy gáztepsiben sütjük meg a piskótát, és akkor csak ketté kell vágni keresztben, és az egyik fele kerül alulra, a másik felülre, így nem kell parázni a vágásnál. :)