Kincseket rejtõ, kiváló antioxidáns?
sponsored links
A diétázók legjobb barátja és a cukorbetegek legfontosabb ?zöldsége?. Vitaminok és ásványi anyagok gazdag tárházát képezi? Bármely üzletben kapható, egész évben. Egy adag kalóriatartalma (15 kcal), magas a rosttartalma. Nos, kitalálod, hogy ma milyen érdekességet hoztam neked?.. A kutatók szuper élelmiszernek minõsítették, ez nem más, mint a csiperkegomba- champignons?
Sokan lenézik a leghétköznapibb kis gombát, pedig inkább meg kellene becsülni. Különösen magas koncentrációban tartalmaz olyan tápanyagokat, vitaminokat, mikroelemeket, amelyek az emberi szervezet egészséges mûködéséhez elengedhetetlenek. Hatását a fõzés sem károsítja, ami így nem korlátozza az ételek elkészítésének változatosságát.
Kutatások eredmények alapján, csiperkegomba rákellenes hatású. Rendszeres fogyasztása segíthet a mellrák megelõzésében azzal, hogy megakadályozza a szervezetben lévõ ösztrogénszint túlzott megemelkedését. A csiperkegomba kiváló vitaminforrás, az összes B vitamin, D vitamin, magnézium, folsav, C, K, vas, foszfor, cink, kálium, réz, szelén, mangán-t is tartalmaz. Rosttartalma hozzájárul a bélrendszer jó mûködéséhez.
*Tipp: A csiperkét néhány napig tárolhatjuk a hûtõszekrény zöldséges rekeszében. Érdemes a gombát papírzacskóba tenni, vagy légmentesen záródó edénybe. Ne öntsük ki a levet, amelyet a fõzés során a gombák engedtek. Finoman ízesíthetjük vele leveseinket és mártásainkat. A gomba kitûnõen illeszkedik a sószegény diétába is, mivel alacsony a nátriumtartalma. Illatosítja, ízesíti, változatosabbá teszi az ételeinket.
Klarissza
Forrás: wikipedia
Sokan lenézik a leghétköznapibb kis gombát, pedig inkább meg kellene becsülni. Különösen magas koncentrációban tartalmaz olyan tápanyagokat, vitaminokat, mikroelemeket, amelyek az emberi szervezet egészséges mûködéséhez elengedhetetlenek. Hatását a fõzés sem károsítja, ami így nem korlátozza az ételek elkészítésének változatosságát.
Kutatások eredmények alapján, csiperkegomba rákellenes hatású. Rendszeres fogyasztása segíthet a mellrák megelõzésében azzal, hogy megakadályozza a szervezetben lévõ ösztrogénszint túlzott megemelkedését. A csiperkegomba kiváló vitaminforrás, az összes B vitamin, D vitamin, magnézium, folsav, C, K, vas, foszfor, cink, kálium, réz, szelén, mangán-t is tartalmaz. Rosttartalma hozzájárul a bélrendszer jó mûködéséhez.
*Tipp: A csiperkét néhány napig tárolhatjuk a hûtõszekrény zöldséges rekeszében. Érdemes a gombát papírzacskóba tenni, vagy légmentesen záródó edénybe. Ne öntsük ki a levet, amelyet a fõzés során a gombák engedtek. Finoman ízesíthetjük vele leveseinket és mártásainkat. A gomba kitûnõen illeszkedik a sószegény diétába is, mivel alacsony a nátriumtartalma. Illatosítja, ízesíti, változatosabbá teszi az ételeinket.
Klarissza
Forrás: wikipedia