Kimcsi - Kimchi

2011-10-20

sponsored links

 

Koreában a kimcsi a legalapvetõbb étel, amely nélkül elképzelhetetlen egy étkezés. Úgy tartják, hogy gyógyító tulajdonságokkal bír, megkönnyíti az étel elsajátítását, és nagyszerû megfázás elleni szer.
A kimcsi mint minden tejsavas erjedéssel készült zöldségféle, és azok leve igen hatásosnak bizonyul másnaposság esetén.

A koreai konyha jellegzetes étele, fermentált zöldségek, elsõsorban kínai kel, nagyon erõs fûszerezéssel. Nevezik még, úgy hogy gimchi és kimchee koreaiul kimtɕ ʰ i
Általában piros erõs paprikával készített, hagymával (vagy hagymalével), fokhagymával, és gyömbérrel savanyított a keresztesvirágúakhoz tartozó zöldségfélékbõl. Leggyakrabban kínai kelbõl, retekfélékbõl, karalábé levélbõl, daykon retekbõl készül, de ugyanúgy kerülhet bele, uborka, padlizsán, sárgarépa, és más zöldségfélék.

A kimcsi eredete
Koreában a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldségfélék, a hideg évszakban hiányoztak volna az étrendbõl, és így alakult ki a természetes módon történõ sózással való tartósítás mûvészete. A koreai kimcsi múzeum adatai szerint már 2600.3000 évvel ezelõtt ismert volt ez a tartósítási mód.

A kimcsi elnevezés eredete
Feltételezhetõen a chimchae sózott zöldségek, vagy inkább áztatott zöldségek kifejezésbõl ered, amely késõbb némi fonetikus változáson átmenve lett kimcsi (kimchi).

A piros paprika pehely alkalmazása
A korábbi idõszakokban kimcsinek nevezték az egyszerûen sózással tartósított zöldségeket. Majd a 12. században megjelent a kimcsi új formája, bizonyos adalékokkal és fûszerekkel. A 15 századtól kezdett elterjedni az erõs piros paprika hozzáadása, és a 18. századtól ez lett a fõ fûszere a kimcsinek. Majd a 19 századtól a kínai kel bevitelével, már azt a kimcsit készítik, melyet manapság is ehetünk.

A kimcsi Koreai kialakulásának okai
A világban csak néhány zöldségbõl készült erjesztett termékkel találkozhatunk.
Milyen lehetséges okok vezettek a kimcsi éppen Koreában való kialakulásához?
Õsidõk óta fõ ágazat volt a mezõgazdálkodás, ezért a zöldségek elérhetõek voltak az egyszerû lakosság számára.
A Koreaiak nagyszerû halfeldolgozó technikával rendelkeztek, amelyet gyakran alkalmaztak a kimcsi készítése ...


Folytats a blogon ... valodisafrany.blog.hu/2011/10/20/kimc...

sponsored links

Keres?s