kijózanodás

2017-07-11

sponsored links

valószínûleg a korábbi 5 ír nyár és a tökéletesen semmilyen ízû gyümölcsei miatt voltak romantikus elképzeléseim a befõzésrõl, de tegnap délután 2-kor ezek nyomtalanul múltak el, miután egy komplett meggyfa leszedése, ebédfõzés, porszívózás, mifaszom után gondoltam: akkor most fészbuk hírolvasás, és elhevertem a kanapén: amint a sikerült a hírolvasó pozíciót felvennem, az elsõ dolog, amit megláttam a túl kicsi telefonom mögött, az a 3 kiló szilvát tartalmazó zacskó volt a konyha sarkában (amit elõzõ nap még nagyon lelkesen szedtem, utóbb viszont próbáltam úgy eltenni, hogy lehetõleg ne találjam meg) – – –  úgyhogy hírek helyett 10 perc alatt kimûveltem magam a fosókaszilvából (csak a neve miatt bocsátottam meg neki), kikúsztam a konyhába és megfõztem ezt*.

emlékeztetõ magamnak: ha még egyszer azt találnám mondani, hogy nem akarok 4.7 inchnél nagyobb telefont, tulajdon kezemmel verem szájba magam.

*a tkemali egy grúz szilvaszósz, valahol a ketchup és a chutney közt – az enyémbõl hiányzott a zöldfûszerek gyakorlatilag teljes sora (koriander, tárkony, vm menta) és valószínûleg ezek tényleg hiányoztak a végízhez, de a mindent tartalmazó háztartásom ezeket pont nem tartalmazta egyrészt, másrészt az összeolvasott receptek közül egyben volt mindegyik (mondjuk pont azt tûnt a legautentikebbnek), a legtöbbje csak a kaporig merészkedett.

tkemali - Georgian sour plum sauce

tkemali - grúz szilvaszósz

tkemali - grúz szilvaszósz

Hozzávalók

  • 1 kg fosókaszilva (maggal együtt!)
  • 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 1 ek koriander, õrölve
  • 1/2 ek só
  • 8 ek cukor
  • 1 kk római kömény, õrölve
  • 1/2 tk bors, õrölve
  • 1/2 tk õrölt chilipehely
  • 1 csokor kapor

Know-how

  1. a szilvát megmostam, aztán 3 dl vízzel feltettem fõzni - addig fõztem, amíg a hús lefõtt a magról (ez elég pikkpakk megtörtént).
  2. egy tényeg nagylyukú szûrõn (nálam a fritõz merítõkosara volt a szûrõ) átpaszíroztam az egészet, a magot kidobtam, a húst visszaöntöttem a fõzõlébe.
  3. minden felsorolt fûszert hozzáadtam és mérsékelve a lángot addig fõztem, amíg kellemesen besûrûsödött.
  4. az én szilvám meglehetõst savanyú volt, úgyhogy a cukor mennyisége a saját ízlésemhez lett belõve (így is elég savanyú maradt).
  5. egy 2-3 dl-es üveg lett belõle, amit szárazdunsztban hagytam kihûlni. (a kimaradt kis tálkányi mennyiség este a hirtelen jött családi grillpartyn a sajttal és a kolbászkákkal nagyjából el is fogyott.)

források: 1 2 3 4

3.1
http://www.eztettem.hu/2017/07/tkemali.html

tkemali - Georgian sour plum sauce


Folytats a blogon ... www.eztettem.hu/2017/07/tkemali.html

sponsored links

Keres?s