Kijevi torta az édes tévedés
sponsored links
A Kijevi torta azaz «Киевский» ugyanúgy Kijev szimbólumává vált mint Bécsnek a Sacher torta. A városban járó vendégek viszik tovább a hírét, és magát a tortát ajándékba.
Keletkezésének legendája szerint igazából egy édes tévedés. 1956- ban a kievi Marx Károly tortagyárban a cukrászok tévedéseként jött létre. Egyszer a másnapra elõkészített tojásfehérjét elfelejtették a hûtõkbe tenni, hogy elrejtsék kollegáik mulasztását, a következõ mûszak felhasználta a tortakészítéshez, és ezt a megkeményedett tojáshabos tortát elnevezték "Kijevinek" Ki gondolta volna hogy ilyen jól sikerül titokban tartani a gyártási technológiát, amely átél egy rendszerváltást és most már az új tulajdonos A Roshen tortagyár készíti továbbra is ezt a nemzeti szimbólumot.
A hivatalos verzió szerint a Kijevi torta 1973 ban lett levédve mint találmány. Az idõk folyamán változtak a torta bizonyos hozzávalói. Például jelenleg mogyoróval készülnek a tortalapok az eredeti keshudiós változat helyett. Az ipari mennyiség ellenére a torta ugyanúgy készül minthogyha egy "francia pékségben" sütnék. Ehhez kidolgozták a megfelelõ munkamenetet. Nappal sülnek a ropogós mogyorós tojásfehérje tortalapok, és az éjjeli mûszak reggel 7 óráig készíti a krémet, és a ...