Kijevi krémes
sponsored links
Apukám nagyon finom diós sütit sütött húsvétra. Úgy sejtem, azért hívják kijevi krémesnek, mert Kijev városában készítették elõször és onnan indult világhódító útjára. Engem mindenesetre meghódított, nagyon ízlett a könnyû, sült diós tojásfehérje habréteg és a vaníliapudingos krém együtt.
A sütit én szeleteltem fel, és akkor még nem is tûnt fel, hogy milyen ferdére sikerültek a szeletek. Valószínûleg megnyomhattam egy kicsit a tetejüket és ennek a levegõs habos rétegnek ennyi is elég volt ahhoz, hogy úgy álljanak, mint akik berúgtak. :)
- 15 dkg cukor
- 3 evõkanál tejföl
- 20 dkg vaj
- 4 tojássárgája
- 1 tasak sütõpor
A lisztet gyúródeszkán összegyúrjuk a cukorral, tejföllel, vajjal, tojássárgájával, sütõporral. Gömböt formálunk belõle és félretesszük pihenni amíg elkészítjük a diós habot.
Hozzávalók a habhoz:
- 4 tojásfehérje
- 15 dkg porcukor
- 25 dkg darált dió
A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a diót is.
A tésztát 4 egyenlõ részre osztjuk. Az elsõ részt egy normál méretû tepsi hátoldalának megfelelõ méretû téglalappá nyújtjuk. A tepsi hátoldalát zsírral megkenjük vagy sütõpapírt terítünk rá. Erre ráfektetjük a tésztalapot. Egyenletesen bevonjuk a diós hab egynegyedével. 180 fokra elõmelegített sütõben pirosasra sütjük.
Óvatosan leválasztjuk a megsült lapot a tepsirõl és félretesszük hûlni. A maradék három rész tésztával és habbal ugyanígy járunk el.
Amíg sülnek a lapok, elkészítjük a vaníliás krémet.
Hozzávalók a krémhez:
- 2 tasak vaníliaízû pudingpor
- 5 dl tej
- 25 dkg vaj
- 25 dkg porcukor
A pudingport csomómentesre keverjük a tejben és sûrû pudingot fõzünk belõle. Még melegen hozzáadunk 5 dkg vajat és elvegyítjük benne. Kihûtjük.
A többi vajat a porcukorral habosra keverjük és összedolgozzuk a kihûlt pudinggal.
Az elsõ tortalapot tálcára rendezzük, megkenjük a vaníliás krém egyharmadával. Befedjük a következõ tortalappal és a mûveletet addig ismételjük, amíg elfogynak a hozzávalók.
A süteményt legalább egy napig hagyjuk állni hûvös helyen, ez után válik szépen szeletelhetõvé.
Ha már kijevi édességrõl beszélünk, szeretnék megmutatni nektek néhány fotót a sok százból, amit Imi készített 2010-ben, majdnem napra pontosan 4 éve, amikor Eduval, egyik legjobb barátjával elhatározták, hogy ellátogatnak a csernobili atomkatasztrófa szellemvásrosába, Pripjatyba. Kijevben töltöttek néhány napot, így volt idejük, hogy nagyokat sétáljanak Ukrajna fõvárosában.
Gyönyörû város. Remélem lesz még olyan nyugodt hangulatú, mint amilyennek Imi megismerte. Mostanában sajnos nem ezt hallhatjuk róla....
A sütit én szeleteltem fel, és akkor még nem is tûnt fel, hogy milyen ferdére sikerültek a szeletek. Valószínûleg megnyomhattam egy kicsit a tetejüket és ennek a levegõs habos rétegnek ennyi is elég volt ahhoz, hogy úgy álljanak, mint akik berúgtak. :)
Az elkészítése picit idõigényes, mert minden lapot külön kell megsütni, de megéri bíbelõdni vele, mert egy nagyon kiadós édesség lesz a végeredmény.
Hozzávalók a lapokhoz:
- 50 dkg liszt- 15 dkg cukor
- 3 evõkanál tejföl
- 20 dkg vaj
- 4 tojássárgája
- 1 tasak sütõpor
A lisztet gyúródeszkán összegyúrjuk a cukorral, tejföllel, vajjal, tojássárgájával, sütõporral. Gömböt formálunk belõle és félretesszük pihenni amíg elkészítjük a diós habot.
Hozzávalók a habhoz:
- 4 tojásfehérje
- 15 dkg porcukor
- 25 dkg darált dió
A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a diót is.
A tésztát 4 egyenlõ részre osztjuk. Az elsõ részt egy normál méretû tepsi hátoldalának megfelelõ méretû téglalappá nyújtjuk. A tepsi hátoldalát zsírral megkenjük vagy sütõpapírt terítünk rá. Erre ráfektetjük a tésztalapot. Egyenletesen bevonjuk a diós hab egynegyedével. 180 fokra elõmelegített sütõben pirosasra sütjük.
Óvatosan leválasztjuk a megsült lapot a tepsirõl és félretesszük hûlni. A maradék három rész tésztával és habbal ugyanígy járunk el.
Amíg sülnek a lapok, elkészítjük a vaníliás krémet.
Hozzávalók a krémhez:
- 2 tasak vaníliaízû pudingpor
- 5 dl tej
- 25 dkg vaj
- 25 dkg porcukor
A pudingport csomómentesre keverjük a tejben és sûrû pudingot fõzünk belõle. Még melegen hozzáadunk 5 dkg vajat és elvegyítjük benne. Kihûtjük.
A többi vajat a porcukorral habosra keverjük és összedolgozzuk a kihûlt pudinggal.
Az elsõ tortalapot tálcára rendezzük, megkenjük a vaníliás krém egyharmadával. Befedjük a következõ tortalappal és a mûveletet addig ismételjük, amíg elfogynak a hozzávalók.
A süteményt legalább egy napig hagyjuk állni hûvös helyen, ez után válik szépen szeletelhetõvé.
Ha már kijevi édességrõl beszélünk, szeretnék megmutatni nektek néhány fotót a sok százból, amit Imi készített 2010-ben, majdnem napra pontosan 4 éve, amikor Eduval, egyik legjobb barátjával elhatározták, hogy ellátogatnak a csernobili atomkatasztrófa szellemvásrosába, Pripjatyba. Kijevben töltöttek néhány napot, így volt idejük, hogy nagyokat sétáljanak Ukrajna fõvárosában.
Gyönyörû város. Remélem lesz még olyan nyugodt hangulatú, mint amilyennek Imi megismerte. Mostanában sajnos nem ezt hallhatjuk róla....