Kijevi csirkegolyó
sponsored links
Ma vendégeink voltak ebédre és ezt a csirkegolyót készítettem fõfogásként. Egy picit idõigényes, de megéri a ráfordított energiát, mert nagyon ízletes. Frissen, meleg a legfinomabb, mikor még folyós a sajt a belsejében. Akár elõzõ nap is összeállítható és másnap, a vendégek érkezése elõtt már csak sütni kell.
A receptet az olcsó receptek. hu oldalon találtam. Elõször kicsit hitetlenkedve olvastam a leírást, féltem, hogy a darált csirke hogyan is fog összeállni tojás nélkül, de a végeredmény igazán tökéletes lett. A sajt sem kukucskált ki egy golyóból sem.
Krumplipüré köret készült hozzá.
A receptet az olcsó receptek. hu oldalon találtam. Elõször kicsit hitetlenkedve olvastam a leírást, féltem, hogy a darált csirke hogyan is fog összeállni tojás nélkül, de a végeredmény igazán tökéletes lett. A sajt sem kukucskált ki egy golyóból sem.
Krumplipüré köret készült hozzá.
Hozzávalók kb. 25 golyóhoz:
Csirke golyóhoz:
- 1 kg csirkemell filé
- 1 tk só
- 0,5 kk õrölt bors
Töltelékhez:
- 25 dkg reszelt sajt
- 5 dkg margarin
- 1 tojás sárgája
- 3 kisebb gerezd fokhagyma
- 1 kis csokor friss petrezselyemlevél
- 1 nagy csipet só
Panírozáshoz:
- 15 dkg liszt
- 2 nagyobb tojás
- 10 dkg zsemlemorzsa
Sütéshez:
- olaj bõven
A csirkemellet ledaráljuk és sózzuk, borsozzuk. Diónyi golyókat hengergetünk belõle. (Eredeti recept szerint 30 db-ot, nekem csak 25 lett belõle.)
A sajtot egy tálkába reszeljük, hozzáadjuk a tojás sárgáját, a szobahõmérsékletû margarint, belezúzzuk a megtisztított fokhagymát, az elõzõleg apróra vágott, friss petrezselyemlevelet és sót. Jól összedolgozzuk, és apró golyókat formázunk belõle.
A húsgolyót ellapítjuk, egy apró sajtgolyót teszünk a közepébe és csinos gombóccá sodorjuk.
Három tálkát készítünk. Az elsõbe a lisztet szórjuk, a másodikba a tojásokat kicsit felverjük, a harmadikba pedig a zsemlemorzsát rakjuk.
A fenti sorrendben bepanírozzuk a megtöltött golyókat.
Egy magasabb edényben olajat forrósítunk, ami a golyókat ellepi és közepestõl picit kisebb lángon kb. 7-9 perc alatt szép barnára sütjük õket.
Konyhai papírtörlõn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.
Azonnal, melegen tálaljuk.