Kijevi csirkegolyó

2014-02-09

sponsored links

Ma vendégeink voltak ebédre és ezt a csirkegolyót készítettem fõfogásként. Egy picit idõigényes, de megéri a ráfordított energiát, mert nagyon ízletes. Frissen, meleg a legfinomabb, mikor még folyós a sajt a belsejében. Akár elõzõ nap is összeállítható és másnap, a vendégek érkezése elõtt már csak sütni kell. 
A receptet az olcsó receptek. hu oldalon találtam. Elõször kicsit hitetlenkedve olvastam a leírást, féltem, hogy a darált csirke hogyan is fog összeállni tojás nélkül, de a végeredmény igazán tökéletes lett. A sajt sem kukucskált ki egy golyóból sem.
Krumplipüré köret készült hozzá.


Hozzávalók kb. 25 golyóhoz:
Csirke golyóhoz:

  • 1 kg csirkemell filé
  • 1 tk só
  • 0,5 kk õrölt bors

Töltelékhez:

  • 25 dkg reszelt sajt
  • 5 dkg margarin
  • 1 tojás sárgája
  • 3 kisebb gerezd fokhagyma
  • 1 kis csokor friss petrezselyemlevél
  • 1 nagy csipet só

Panírozáshoz:

  • 15 dkg liszt
  • 2 nagyobb tojás
  • 10 dkg zsemlemorzsa

Sütéshez:

  • olaj bõven

A csirkemellet ledaráljuk és sózzuk, borsozzuk. Diónyi golyókat hengergetünk belõle. (Eredeti recept szerint 30 db-ot, nekem csak 25 lett belõle.)
A sajtot egy tálkába reszeljük, hozzáadjuk a tojás sárgáját, a szobahõmérsékletû margarint, belezúzzuk a megtisztított fokhagymát, az elõzõleg apróra vágott, friss petrezselyemlevelet és sót. Jól összedolgozzuk, és apró golyókat formázunk belõle.
A húsgolyót ellapítjuk, egy apró sajtgolyót teszünk a közepébe és csinos gombóccá sodorjuk.
Három tálkát készítünk. Az elsõbe a lisztet szórjuk, a másodikba a tojásokat kicsit felverjük, a harmadikba pedig a zsemlemorzsát rakjuk.
A fenti sorrendben bepanírozzuk a megtöltött golyókat.
Egy magasabb edényben olajat forrósítunk, ami a golyókat ellepi és közepestõl picit kisebb lángon kb. 7-9 perc alatt szép barnára sütjük õket.
Konyhai papírtörlõn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.
Azonnal, melegen tálaljuk.


Folytats a blogon ... aranytepsi.blogspot.com/2014/02/kijev...

sponsored links

Keres?s