KIFÕZÖTT, KELT ZSEMLE
sponsored links
KIFÕZÖTT, KELT ZSEMLE
Bajor perecet készítettem a férjemnek, de csak a fele tésztát készítettem el perecként, a másik részét ilyen finom zsömleként fõztem majd sütöttem. Ez egy kelt tészta, amit formázás után szódabikarbónás vízben kell kifõzni. Nem kell tõle tartani, gyorsan elkészül és nem bonyolít semmit az, hogy a kelt tésztát még fõzni is kell.
HOZZÁVALÓK
50 dkg liszt3 dl langyos víz
4 dkg élesztõ
1 kiskanál só
1 kiskanál cukor
5 dkg margalin
A fõzõvízbe:
1 liter víz
2 kiskanál só
5 dkg szódabikarbóna
ELKÉSZÍTÉSE
- A langyos vízbe beleteszem a cukrot és felfuttatom benne az élesztõt. A lisztet a sóval, a puha margalinnal majd a felfutatott élesztõvel összedagasztom, majd pihentetetm kb. 30 percig.
- A tésztát én 16 darabra osztottam, majd zsömlévé alakítottam õket.
- Amikor már kb. a felével elkészültem, feltettem a liter vizet a sóval és a szódabikarbónával fõzni. Amikor fõtt a víz, akkor fél percre, egy percre beletettem a zubogó vízbe a zsemléket - annyit, hogy kényelmesen elférjenek az edényben, majd szûrõkanállal kivettem õket, jól lecsöpögtetve a vizet a zsemledarabokról.
- Bevágtam két helyen, majd megszórtam a tetejüket durva szemû sóval és mákkal és betettem 180 fokos sütõbe addig, amig szépen meg nem barnulnak.
A Facebookon itt tudtom hozzám csatlakozni.
Ha Google+-on szeretnél hozzám csatlakozni, ide kattints.