Kiflit, de gyorsan!

2017-03-05

sponsored links

A kiflik hĂ©ja ropogĂłs, belseje puha, foszlĂłs, langymelegen, kihĂ»lve Ă©s mĂĄsnap is nagyon finom. FeltĂ©ve, hogy marad mĂĄsnapra, ilyen eddig egyetlen esetben fordult elĂ”, mikor egyszerre kĂ©t adagot dagasztottam, sĂŒtöttem :-)


Elég sokat mókoltam ezzel a recepttel, amíg összeållt olyannak, hogy a csalådban mindenki råbólintson.
A vezĂ©rfonal az volt, hogy gyors Ă©s "natĂșr" pĂ©ksĂŒtemĂ©nyt akartam, tehĂĄt kelesztĂ©s nĂ©lkĂŒlit, nem Ă©deset Ă©s nem sĂłsat. LehetĂ”leg ne csak fehĂ©r lisztbĂ”l - de sĂŒlt abbĂłl is Ă©s csak picit kell mĂłdosĂ­tani a recepten.
Ma reggel mĂ©rtem az idĂ”t, kerek 40 perc kellett attĂłl a lĂ©pĂ©stĂ”l, hogy elĂ”vettem a mĂ©rleget, addig, hogy a kiflik az asztalra kerĂŒljenek, ebbĂ”l 10 perc volt a vĂĄrakozĂĄs, hogy a sĂŒtĂ” felmelegedjen Ă©s 19 perc a sĂŒtĂ©s. Azt hiszem, elĂ©g jĂł rĂ©szidĂ”t futottam :-)


SĂŒtöttem mĂĄr csak fehĂ©r lisztbĂ”l, ebben az esetben a lenti recepthez mĂ©g 2 ek lisztet tettem, ez dagasztĂĄskor Ă©rzĂ”dik, ha tĂșlsĂĄgosan lĂĄgy a tĂ©szta, akkor kell.
SĂŒtöttem joghurt nĂ©lkĂŒl - mert a csenĂ”manĂłk megettĂ©k a joghurtot a hĂ»tĂ”bĂ”l :-) - ekkor mĂ©g fĂ©l dl tejet tettem a tĂ©sztĂĄhoz.


Kifli, kelesztĂ©s nĂ©lkĂŒl

hozzĂĄvalĂłk - 8 db

25 dkg liszt
10 dkg teljes kiÔrlésû tönkölyliszt
2 dl tej
2 ek joghurt
1 tk sĂł
1 tk cukor
25 gr olvasztott vaj
25 gr friss Ă©lesztĂ”

1 ek tej a lekenéshez
1 kk olaj a munkalaphoz

A tejbÔl fél dl-nyit összekeverek a cukorral, kicsit meglangyosítom, belemorzsolom az élesztÔt, felfuttatom.
A vajat megolvasztom, hûlni teszem.
A liszteket, sĂłt, joghurtot dagasztĂł tĂĄlba mĂ©rem, hozzĂĄkanalazom a felfutott Ă©lesztĂ”t Ă©s råöntöm a maradĂ©k tejet. Dagasztani kezdem, az olvasztott vajat dagasztĂĄs közben adagolom a tĂ©sztĂĄhoz. Nagyon jĂł ĂĄllagĂș, rugalmas tĂ©sztĂĄt kapok.
Olajjal Ă©ppen megpöttyözött munkalapra szedem, gombĂłcolom, nyolc rĂ©szre vĂĄgom, mindegyik tĂ©szta darabot kigömbölyĂ­tem. Annyit hagyom pihenni, amĂ­g a tepsibe sĂŒtĂ”papĂ­rt teszek, elĂ”veszek egy edĂ©nykĂ©t, amit a sĂŒtĂ”be teszek Ă©s bekapcsolom a lert 200 fokra.
A tĂ©szta gombĂłcokat picit olajozott munkalapon egyesĂ©vel kinyĂșjtom, inkĂĄbb hĂĄromszög, mint ovĂĄl alakra.


Majd hosszabbik oldalĂĄtĂłl kezdve feltekerem.


Nagyjåból minden måsodik kifli utån megpöttyözöm olajjal a munkalapot.
A nyolc kiflit a sĂŒtĂ”papĂ­ros tepsibe sorakoztatom Ă©s folpackkal letakarom, amĂ­g a a sĂŒtĂ” felmelegszik.
MielĂ”tt a sĂŒlni tennĂ©m, a kifliket lekenem egy kis tejjel, Ă©s a sĂŒtĂ”be tett (most mĂĄr forrĂł edĂ©nybe) öntök kb 2 dl vizet. A forrĂł, gĂ”zös sĂŒtĂ”ben szebbre, finomabbra sĂŒlnek.
A 200 fokra melegĂ­tett sĂŒtĂ”be teszem a kiflikkel teli tepsit, tĂ­z perc mĂșlva a hĂ”t visszaveszem 180 fokra; összesen 18-20 percig sĂŒtöm.
A sĂŒtĂ”bĂ”l kivett kifliket, azon forrĂłn megspriccelem hideg vĂ­zzel, ettĂ”l a hĂ©juk ropogĂłsabb lesz Ă©s a tĂ©sztĂĄban lĂ©vĂ” tej ellenĂ©re finoman cserepesedik.


JĂł Ă©tvĂĄgyat !

Folytatás a blogon ... www.garffyka.hu/2017/03/kiflit-de-gyo...

sponsored links

Keres?s