Kicsit kapros lett a hangulatom máma
sponsored links
Amikor elõször említettem egy barátomnak, hogy a Mamikám micsoda finom kapormártást szokott készíteni, egy csepp ecettel és nem citromlével, én meg általában egy kis zöldborsót fõztem hozzá magamnak; (talán mondanom sem kell) úgy nézett rám, mint aki még nem látott hülye embert.
Most, hogy bõven van idõm egy kicsit nosztizni (bocsánat, ezt tegnap hallottam valahol - nosztalgiázni) ez is az eszembe jutott... és van itthon borsó és kapor, na meg aztán egy jó levest is megennék ám :)
...és hogy magamat is megnyugtassam, minden különösebb böngészés nélkül, ölég szépen találtam a világhálón borsó-kapor párosítást.
...és hogy magamat is megnyugtassam, minden különösebb böngészés nélkül, ölég szépen találtam a világhálón borsó-kapor párosítást.
BORSÓLEVES KAPROSAN,
SÁRGARÉPÁS-GALUSKÁVAL
Hozzávalók:
40 dkg zöldborsó
1 fej vöröshagyma
2 dl tej
1 ek. vaj
kapor
szerecsendió
bors, só
(igény szerint cukor)
a galuskához
5 dkg sárgarépa
5 dkg liszt
1 tojás
só
A vöröshagymát borsónyi kockákra vágjuk és vajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a borsót, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval fûszerezzük, felöntjük vízzel és puhára fõzzük. A fõzés végén, kicsit legyengítjük a tüzet, nem kell túlságosan forrnia a levesnek, és hozzáöntjük a tejet, amit célszerû már a fõzés elején elõkészíteni, hogy ne legyen hûtõhideg, illetve egy nagy csokor aprított kaporral ízesítjük.
A galuskához, kis lyukú reszelõn lereszeljük a sárgarépát, ráütjük a tojást, hozzáadjuk a lisztet, megsózzuk és teáskanál segítségével, kis galuskákat formázva forrásban levõ, sós vízben kifõzzük.
Ha a galuskákat a levesben fõzzük meg, akkor egy kis plusz színt adhatunk ennek az igazán zamatos levesnek.
Célszerû lehet, egy darab galuska próba fõzése, és ha szükséges, kevés! lisztet adhatunk hozzá.