Ki volt az az Apicius?

2012-01-21

sponsored links


Az ókorból egyetlen szakácskönyv maradt ránk, ez az, amit Apicius nevéhez kötnek.
Marcus Gavius Apicius gazdag római patrícius volt, valósznûleg Kr.e. 25-tõl Kr.u 25-ig élt. Igazi ínyencként rendkívül tékozló életmódot folytatott - ez vezetett halálához is: amikor 100 millió sestertiust kitevõ vagyonából már "csak" 10 millió maradt, úgy gondolta, korábbi életszínvonalát nem tudja fenntartani, és méreggel vetett véget életének.
Seneca, a család barátja Apicius anyjának küldött kondoleáló levelében a következõket írta a halottról:
"Természetesen a Diktátorunk (vagyis Caesar) kevésbé boldog életet élt, amikor a Samnitok követeit hallgatva, maga keverte meg szerény és ízetlen ebédjét a tûzhelyen azzal a kézzel, amellyel számtalan ellenséget szúrt le, és amellyel a babért személyesen helyezte a Capitoliumi Iupiter ölébe, mint ahogyan Apicius élt a mi korunkban, aki abban a városban (az Urbsban), ahonnan egykor - azzal az indokkal, hogy megrontják és élvezetekre tanítják a fiatalságot -, kiûzték és kitiltották a filozófusokat, õ a konyhamûvészet tudományát hivatássá avatta, és tanításával egész korunkat megfertõzte!"
A nevéhez fûzõdõ szakácskönyv magyar kiadásában tanulmányokat is olvashatunk Apicius koráról, illetve a könyvvel kapcsolatos kutatásokról. Ezek alapján úgy tûnik, hogy a könyv 3/5-e származik valóban Apiciustól, a többit késõbb, más szerzõk írták hozzá.
A szövegbõl kiderül, hogy Krisztus születése idejében  Róma új ízekkel ismerkedett meg, amelyek többnyire  Görögországból és a hellenizált keletrõl érkeztek a birodalomba. Az új ízekkel együtt új étkezési szokások is ...

Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/Praktikak/~3/...

sponsored links

Keres?s