Ki korán kel,kakaós csigát süt

2011-08-03

sponsored links


Úgy tûnik,nincs számtalan elõnye annak,ha hajnali fél ötkor felébredek, és sehogyan sem tudok visszaaludni.
Felkelek,iszom egy kávét, és azon tûnõdöm,mit is lehet ilyenkor csinálni.Csendben,hiszen mindenki alszik.Barátom az internet,és még egy kávé, lassan telik az idõ.
Végül elõveszem a Horváth Ilonát és kelt tésztát készítek. Kelt tésztát dagasztani egyébként kellemesen izgalmas érzés,ettõl végleg felébredek. Legyen sima,könnyû és fényes. Ha nem dagasztjuk ki eléggé, nehéz marad a tészta. Fontos a tej hõfoka, ha túl meleg, leforrázzuk az élesztõt, ha hideg, a tészta keletlen marad. A sikérben gazdag, jó lisztbõl készült tésztát lágyabbra, a sikérben szegényebbet keményebbre kell dagasztani, kevesebb folyadékkal, bizony.
Nem is biztos, hogy sikerülni fog (dehogynem).A kelesztés hõmérsékletét is el kell találni, mert hideg helyen keletlen marad az a tészta, túl meleg helyen pedig megfõnek az élesztõgombák, azért nem nõ meg.A túlkelt tészta szakad,a rövid ideig kelt tészta nehezen emészthetõ.
Aztán itt van a sütés problematikája, nem szabad a sütõben túl magas hõfokon és gyorsan sütni, hisz akkor a kérge megbarnul, belül pedig nyers marad.
Boldogan gondolok arra, hogy mire felkel a család, kellemes kakaós csiga illat járja be a házat, kávéillattal váltakozva. A harmadik kávém illatával. A kakaós csiga kész, fénykép is készült róla.Odakint esik,biztos ezért nem ébredt még fel senki.
Úgy kilenc körül már alszom én is.De elõtte félálomban még arra gondolok, hogy is van ez az aranyat lel dolog?

Hozzávalók: ...


Folytats a blogon ... vesta007.blogspot.com/2011/08/ki-kora...

sponsored links

Keres?s