Kezdetek ismét és egy könnyû ebéd/vacsora

2014-06-15

sponsored links

Az utóbbi hónapokban képtelen voltam önmagamra fókuszálni. Elengedtem a gyeplõt a saját életemben és hagytam, hogy a munkán kívül minden szabadon vágtasson. Úgy, hogy tudtam, ez nem a jó irány, nem érzem jól magam, nem azt teszem, amit tennem kellene. Mégsem éreztem erõt, energiát, hogy végleg hozzak egy döntést. Persze az évek során jó néhány alkalommal hoztam végleg döntést arra, hogy változtatok, ezek mégsem tartottak túl sokáig ki.

Hogy most mi a különbség? Nem hozok végsõ döntést. Csak azt tudom, hogy szeretnék egy hosszú és egészséges életet és ehhez az eszközök mind a rendelkezésemre állnak, nekem csak erõt kell vennem magamon és elõtérbe helyezni magam, de a jó értelemben.

Így aztán a következõket tettem:

1, nem engedem, hogy a munkahelyi stressz folyton hatással legyen rám.
2, ha mindig a biztosra játszom, esélyem sincs a gyõzelemre - kockáztatni kell
3, élvezni kezdem az étkezéseket - nem agyatlanul tömöm magamba az ételt, hanem tudatosan étkezem
4, átalakítom az étrendemet.

Sajnos az utóbbi években sokszor a stressz olyan szintre vitt, hogy nem volt türelmem és vágyam másra, mint az úgynevezett comfort vagy trash foodra. Volt, hogy hetekig nem ettem mást vacsorára, mint sült krumplit, mert a sütõben az 20 perc alatt kész volt, esetleg több napon át a vacsora a Burger Kingbõl származott, mert olyan ideges voltam, hogy csak arra tudtam gondolni, hogy magamba tömöm az ételt és ezzel lenyomom a kitörni készülõ dühömet. Tudtam, hogy egyáltalán nem a jó irányba terelem a frusztrációt, mégsem éreztem az energiát, hogy más irányba lépjek.

A múlt hétvégét viszont otthon töltöttem és sok szempontból energiát adott a család. Éreztem, hogy mellettem állnak, de attól még a saját döntéseimet magamnak kell meghoznom. Ráadásul ahogy visszajöttem Budapestre, két napig rosszul voltam attól szó szerint fizikailag, hogy vissza akartam térni az itteni szokásokhoz. Szóval, ami nem megy, nem kell erõltetni, így akkor miért ne próbálnánk változtatni rajta?

Az étrend

Hétfõn és kedden a magam által készített ételeket eszem, de szerdától vasárnapig Norbi Update cukrosoknak összeállított napi menüjét fogyasztom kizárólag. Ez részint segít abban, hogy megtanuljam újra, hogy mekkora is az egészséges adag számomra, illetve, hogy próbáljak rászokni a napi 5-szöri étkezésre.

Ez egyáltalán nem könnyû számomra, de szükségszerû. A napi Norbi menü összességében nem sokkal drágább, mintha bevásárolnánk egész napra és úgy készítenénk el 5 egészséges étkezést, fõleg, ha mint én is, szigorúan tartjuk magunkat ahhoz, hogy tényleg semmilyen ételt nem vásárolunk mellette.

Persze 7 napra, minden héten azért gyilkos egy összeg lenne, ráadásul szeretném rászoktatni magam, hogy újra én feleljek a saját étkezésemért, ezért heti 2 napon én fõzök magamra. Ez így tartható, nem unok rá, nem vágom sutba, ráadásul a nyár rengeteg friss hozzávalót is jelent, amikbõl változatosan lehet fõzni.

A Norbi menü napi szinten 110-120g szénhidrátot jelent, napi 5 étkezésre lebontva, ami ideális nem csak cukrosoknak, de fogyni vágyóknak is. Igazság szerint most még éhes is maradok a nap végén, de ez remélem, hogy hamarosan változni fog és a szervezetem elfogadja az új utat.

A mozgás

Mozogni jó, mikor az ember teste hozzászokik a rendszeres edzéshez és érzi a vitalitást, ami ebbõl fakad. Azonban, ha sokáig csak az ülõ életmódot folytatja, akkor nagyon nehéz visszaszokni testben és lélekben ismét arra, hogy rendszeresen edzzen valaki.

Nálam a futás, ami ugye ingyen lenne a Margitszigeten, ki van zárva köszönhetõen a korábbi bokasérüléseimnek és a túlsúlynak, ami most talán több, mint amit elbírnék.

Ezért, gyalogolok, amennyit tehetem, illetve találtam egy olyan fitnesz központot, ahol változatosak az órák, hosszú a nyitvatartás, és még az árak is elfogadhatóak a pesti viszonylatban.

Heti 3 edzés - here I come

És akkor most lássuk a könnyû ebédet/vacsorát, amit beígértem:

Spenótos, virslis egytál

Hozzávalók - 1 fõre

10 dkg bébi spenót - 3,6g CH/100g
1 pár bécsi virsli - 1g CH/100g
1 dl tejszín, 10%-os - 4,3g CH/100 ml
1 kanál ketchup - CSAK MÓDJÁVAL - 23,6g CH/100ml

Elkészítés:

1, A virslit karikázzuk fel és fõzzük meg, majd tegyük a tejszínbe, amiben lényegében tovább fõzzük egy kicsit.
2, Ha már felforrt a tejszín, dobjuk bele a spenótot és fedjük le. Néhány perc alatt a spenót össze fog esni és már nem is lesz tele vele a lábas, ráadásul ennél tovább nem is kell fõzni, hiszen a bébi spenótot akár nyersen is fogyaszthatnánk.
3, Keverjük össze a virslit és a spenótot, tegyünk hozzá fûszert vagy más szószt, ha szeretnénk, majd tálaljuk. Egy cseppet olyan, mintha egy tányér krémlevest ennénk.


Könnyû étel, de laktató. Kalóriatartalma és CH tartalma egyáltalán nem magas, viszont lassan bomlik, hála a húsnak és a zöldségnek, így egyenletes a cukorszint növekedés a szervezetben az étkezés során és után.
Hogy szép-e a szemnek? Na, az más kérdés


Folytats a blogon ... frogfoodie.blogspot.com/2014/06/kezde...

sponsored links

Keres?s