Ketogén csokitorta
sponsored links
Ez a torta ketogén és a Fung, Moskowitz stb. által képviselt ketogén irányzatnak felel meg, miután valódi tejszínt használtam hozzá; egyébiránt lehet a 100% paleo követõinek kókusztejszínt is használni, de nekem már a fülemen is kókusz jön ki. Nem paleos ketogénesen a tej zsírját és a fermentált tejterméket nem tartják ördögtõl valónak! A piskóta alap gyakorlatilag egy “tojás-piskóta”, melynek mélyedésébe egy tejszínes-avokádós-kakaós-xukros tölteléket tettem. A ketogén alatt nem jellemzõ, hogy különösebben vágynék az édességre, de ez az a torta, amit azért meg fogok kóstolni. Ezzel az édességgel a család többi tagja is elégedett lehet.
Hozzávalók:
- 5 db XL-es tojás (M-esbõl 6 db)
- 1 tk. citromlé vagy egy csipet só
- Ízlés szerint xukor0stevia, de legalább 5 ek.
- 3 ek. NoCarb rostliszt
- Kakaópor – 1 ek. a tésztához, 2 ek. a krémhez, 1 ek. a dizájnhoz
- 2 db puha érett avokádó
- 2 dl tejszín vagy 2 dl kókusztejszín
- Vaj – a sütõedény zsírozásához, továbbá 1 lapos ek. a tésztába
Elkészítés:
Piskóta
- Verjük fel az egész tojásokat és felveréshez citromlét vagy sót használjunk. Hosszabban kell verni, de ugyanúgy habos lesz a piskóta alapja, mintha külön a fehérjét felvernénk és hozzákevernénk a sárgáját.
- Könnyed mozdulatokkal keverjük el kanál segítségével a xukrot és a lisztet a tojásos alappal, végül keverjük hozzá a kakaóport.
- A gyümölcslap formát vajazzuk ki és a liszttel szórjuk be úgy, hogy a sütõlapot leheletnyi rétegben befedje.
- Öntsük a tésztát a formába és elõmelegített sütõben 160 fokon süssük meg – kb. 15-20′-re lesz szükség!
- Borítsuk tányérra a megsült tésztát. Lehetséges, hogy egy nagyobb süteményes lapáttal kell kiügyeskedni a formából.
- Hagyjuk kihûlni.
Krém
- Verjük fel a tejszínt vagy a kókusztejszínt kemény habnak.
- Adjuk hozzá a botmixerrel összetört avokádókat.
- Keverjünk bele laza mozdulatokkal xukrot és kakaót.
- A tészta mélyedésébe öntsük bele a krémet, majd szitával szórjuk meg a süti szélét kakaóval.