Kesudió krémsajt + a harmadik hét cukor nélkül

2012-02-25

sponsored links


A kihívás harmadik hete jól telt, néha vágyakoztunk édesség után, de azért tudtuk tartani magunkat. I. maradt vegetáriánus, én azonban a cukormentesség mellé bevállaltam a vegán étkezést is. Vegetáriánusból vegánba átlépni nem nehéz, csak arra kellett figyelnem, hogy ha veszek valamit, akkor alaposan elolvassam az összetevõket, hogy nincs-e benne állati eredetû élelmiszer. Igen, ennyire keményen tartom a diétát, igyekszem odafigyelni ezekre az "apróságokra" is.

Bevallom még a növényi sajtra is rávetemedtem... vegán barátaim javasolták, hogy próbáljak ki egy görög fajtát, ami állítólag (végre) jó ízû is, magában is fogyasztható és jól lehet reszelni is. A natúr ízû Viofast "sajtot" próbáltam ki. Ízre tényleg OK (magában és ételekre reszelve, olvasztva is), ami egy kicsit zavart, az az összetevõkben lévõ E1450, E1404 és E452.

Utánanéztem, hogy mit is ettem pontosan. Az E1450 keményítõ-nátrium-oktenil-szukcinát (ajaj!), ami állítólag veszélytelen; bekerül a szénhidrát anyagcserénkbe. Az E1404 oxidált keményítõ, szintén ugyanaz vonatkozik rá, mint az E1450-re. Az E452 pedig egy polifoszfát fajta, szintén veszélytelennek számít és ömlesztett sajtok (+ készítményei), húskészítmények, desszertek és fagylalt készítéséhez is felhasználják. (Köszönet az infókért a Tudatos Vásárlónak.) Szinte hihetetlen, hogy ezekbõl az anyagokból "sajtok" és egyéb élelmiszerek készülnek. Nincs benne tej (tehén- vagy kecsketej), mégis sajtnak van eladva és sajtként fogyasztja az ember... Elgondolkodtató!

A fotón látható "krémsajt" azonban csak természetes anyagokból készült. Felhasználhatjuk szendvicsek készítéséhez vagy ...

Folytats a blogon ... www.zizikalandjai.com/2012/02/kesudio...

sponsored links

Keres?s