Kertészkedés az erkélyen
sponsored links
Azt hiszem, nem titok, hogy nagy kertet szeretnék. No persze, ezt budapesti keretek között, tehát a nagy az relatív, minden esetre nem örülnék, ha csak egy zsebkendõnyi kertünk lenne majd egyszer. Sokszor azonban, amikor a hétköznapi teendõket is alig tudjuk menedzselni, felmerül beszélgetéseink közepette az Urammal, hogy vajon valóban kell-e nekünk akkora kert. Hisz azt gondozni kell, rengeteg idõt és energiát igényel. De én kitartok az álláspontom mellett (egyébként õ is :) ), mi szerint jó lesz az nekünk, még ha sok tennivaló is akad majd. Mert az legalább hálás teendõ lesz. :) Gyakorlásképpen az erkélyen kertészkedem. 3 éve kezdtem a fûszernövényeket nagyobb mennyiségben, magról nevelgetni az erkélyen. Minden évben levonom a kivetkeztetéseket, legközelebb majd mit csinálok másképp. Idén is ennek tükrében álltam neki az erkély rendbetételének, a virágok átültetésének. :) Amit azonban elkalkuláltam most, az az idõ. Több, mint öt órámba tellett a virágok, a fûszerek el- és átültetése. Mindezt persze végig guggolva-görnyedve, cserepeket emelgetve, elképzelhetetlenül mocskos párkányt súrolva, úgyhogy az amúgy is fájós derekam most nincs épp a legjobb állapotban. Viszont már most meseszép az én kis kertem. :)
Hozzátenném, abban biztos vagyok, hogy biztosan sok teendõ lesz majd egy igazi kertben, de lesznek bizonyos elõnyei az erkély-ültetvénnyel szemben. Például, hogy cserepeket mosogatni lavórból (amit a nappali világos szõnyegén keresztül kell kicipelni), nem épp kellemes és praktikus tevékenység. Egy slag minden bizonnyal gyorsabb és célravezetõbb. :) De gondolom a járókelõk nem örülnének, ha a harmadikról a kifolyón át a nyakukba csorogna a földes víz.:)
A recept nem bonyolult, egy klasszikus kis teasütemény. A sütipecsét pedig már több, mint egy éve megvolt, csak nem próbáltam ki eddig. :)
Vaníliás aprósütemény (kb. 40 darab)
- 150 g tk búzaliszt
- 130 g fehér tönkölyliszt
- 150 g vaj
- 90 g nyírfacukor por
- 1 tojás
- 1 rúd vanília
Elkeverjük a kétféle lisztet egy csipet sóval, a cukorral, a vaníliarúd kikapart magjaival, majd a szobahõmérsékletû vajjal elmorzsoljuk. A tojással tésztává gyúrjuk, majd folpackba csomagolva 1 órán át pihentetjük a hûtõben.
Lisztezett gyúródeszkán 3-5 mm vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk tetszõleges formára. A maradék tésztát újra összegyúrjuk, ismét kinyújtjuk és kiszaggatjuk, addig ismételve, amíg el nem fogy a tészta. 160 fokra elõmelegített (légkeveréses) sütõben kb. 12 perc alatt megsütjük.
CH tartalom: 6 g CH/darab (40 darab esetén)
Kalóriatartalom: 57 kcal/darab
Hozzátenném, abban biztos vagyok, hogy biztosan sok teendõ lesz majd egy igazi kertben, de lesznek bizonyos elõnyei az erkély-ültetvénnyel szemben. Például, hogy cserepeket mosogatni lavórból (amit a nappali világos szõnyegén keresztül kell kicipelni), nem épp kellemes és praktikus tevékenység. Egy slag minden bizonnyal gyorsabb és célravezetõbb. :) De gondolom a járókelõk nem örülnének, ha a harmadikról a kifolyón át a nyakukba csorogna a földes víz.:)
A recept nem bonyolult, egy klasszikus kis teasütemény. A sütipecsét pedig már több, mint egy éve megvolt, csak nem próbáltam ki eddig. :)
Vaníliás aprósütemény (kb. 40 darab)
- 150 g tk búzaliszt
- 130 g fehér tönkölyliszt
- 150 g vaj
- 90 g nyírfacukor por
- 1 tojás
- 1 rúd vanília
Elkeverjük a kétféle lisztet egy csipet sóval, a cukorral, a vaníliarúd kikapart magjaival, majd a szobahõmérsékletû vajjal elmorzsoljuk. A tojással tésztává gyúrjuk, majd folpackba csomagolva 1 órán át pihentetjük a hûtõben.
Lisztezett gyúródeszkán 3-5 mm vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk tetszõleges formára. A maradék tésztát újra összegyúrjuk, ismét kinyújtjuk és kiszaggatjuk, addig ismételve, amíg el nem fogy a tészta. 160 fokra elõmelegített (légkeveréses) sütõben kb. 12 perc alatt megsütjük.
CH tartalom: 6 g CH/darab (40 darab esetén)
Kalóriatartalom: 57 kcal/darab