Kenyérlángos
sponsored links
Annyi elég lesz, hogy nagyon szeretjük? :)) Szerintem vetekszik a pizzával, de hát úgy is nevezik, hogy a magyarok pizzája. Van aki Töki pomposnak, esetleg Langallónak hívja. :) Kicsit az eredetérõl had írjak pár sort, én is úgy hallottam, olvastam, hogy dédszüleink idejében a heti kenyérsütések alkalmával a dagasztóteknõben maradt tésztát kikaparták, és a kemence lapjára, vagy a hamu közé dobták, s úgy sütötték meg. A tetejére tejfölt, szalonnát, hagymát, pecsenye-, vagy libazsírt tettek. Itt már egy sokak által továbbfejlesztett formában készült, mert a feltéttel együtt sütöttem. Nagyon ügyes kis találmány ez! :)
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 2 kisebb krumpli megfõzve, összetörve
- 25 g friss élesztõ
- 1 kávéskanál cukor
- 2 csapott teáskanál só
- 1 evõkanál puha zsír
- 250 ml langyos víz
Feltét, ami tetszik, nálam ezek voltak:
- Zöldfûszeres kecskesajt
- 1 kis pohár 175 g tejföl
- bacon
- pick szalámi
- sonka
- 1 fej lilahagyma
- 2 jó marék reszelt trappista
Elkészítés:
- A lisztet a dagasztótálba tesszük, a közepébe egy mélyedést igazítunk. Ide tesszük a meglangyosított víz felét, az élesztõt a cukrot, egy kicsit az ujjunkkal elkeverjük, majd letakarjuk, hogy szépen felfusson, kb. 10 perc.
- Ezután a többi hozzávalóval tésztát dagasztunk, majd konyharuhával letakarva 15 percig pihentetjük és már nyújthatjuk is, a gáztepsi méretére.
- A pihentetés alatt elõkészíthetjük a feltéteket, bemelegíthetjük a sütõt 180 fokra, és a tepsit béleljük ki sütõpapírral.
- Tehát a tésztát a tepsibe helyeztük és megkenjük a kicsit megsózott tejföllel, majd rászórjuk a húsokat, a hagymát, végül a sajtot.
- 180 fokon kb. 20-30 perc alatt pirosra sütjük.
Jó étvágyat!