Kenyérlepényszendvics mézes-paradicsomos hússal töltve
sponsored links
Legutóbb a púpos husihoz készítettem naant, és mivel hosszú idõ után akkor sütöttem újra, annyira jól esett, hogy miután elfogyott, rögtön begyúrtam egy következõ adagot. :D Egy icipicit módosítottam rajta, és ezeket a kis szendvicseket készítettem el belõle. Megint megkaptam a dicséretet: ?ilyet máskor is csinálhatsz?. :D
Elõételként is adhatjuk, de vacsorára szendvics gyanánt is jó választás, akár még vendégvárónak is. :)
Elõételként is adhatjuk, de vacsorára szendvics gyanánt is jó választás, akár még vendégvárónak is. :)
Hozzávalók 12 szendvicshez:
Sajtos-fokhagymás kenyérlepényhez:
25 dkg finomliszt + a dagasztáshoz (ha szükséges)
5 dkg natúr joghurt
1 tk. só
2 ek. olvasztott vaj
8 g friss élesztõ
egy csipet cukor
1,5 dl víz
8 dkg reszelt sajt
12 gerezd fokhagyma
Mézes-paradicsomos húshoz:
40 dkg csirkemellfilé
2 fej vöröshagyma
1 bocskorpaprika
4 gerezd fokhagyma
Toscana fûszerkeverék
õrölt csili
õrölt fekete bors
só
1 ek. folyékony méz
25 dkg darabolt paradicsomkonzerv
1 ek. ketchup
1 tk. sûrített paradicsom
3 ek. olívaolaj
2 púpozott ek. tejföl
Tálaláshoz:
ecetes gyöngyhagyma
elkészítés:
- A kenyérlepényhez a tálba mért liszt közepébe morzsolt élesztõt simára keverjük a cukorral, a langyos vízzel. Annyi lisztet dolgozunk hozzá, hogy sûrû, nokedlitészta állagú masszát kapjunk, majd letakarva 30 percet pihentetjük.
- Hozzáadjuk a meglangyosított joghurtot, a vajat, a sót, a sütõport, és a robotgép dagasztóvillájával összeállítjuk. A ragadós tésztához kézzel, apránként annyi lisztet dagasztunk hozzá, hogy ne ragadjon a munkafelülethez. Letakarva kb. 20 percet hagyjuk kelni.
- A töltelékhez a felezett csirkemellfilét felszeleteljük, nagyon vékony csíkokra vágjuk és beszórjuk a fûszerkeverékkel, az õrölt borssal, valamint a csilivel.
- A félbevágott, vékony szeletekre vágott vöröshagymát a felforrósított olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a vékonyra szelt fokhagymát, a paprikát, és pár percig pirítjuk.
- Rátesszük a húst, megsózzuk és fehéredésig sütjük. Rácsorgatjuk a mézet, kissé lepirítjuk, majd belekeverjük a paradicsomot, a ketchupot, a sûrített paradicsomot, és elforraljuk a levét. Félretesszük.
- A megkelt tésztát 12 egyforma darabra vágjuk, mindegyiket meggömbölygetjük, majd kissé ellapítjuk, és a tésztakorongok közepére halmozunk 1-1 gerezdnyi aprított fokhagymát és reszelt sajtot.
- A tésztát a töltelék fölött összecsippentjük, meggömbölygetjük, majd az illesztéssel lefelé enyhén meglisztezett deszkára sorakoztatjuk. Letakarva negyedórát kelesztjük.
- A megkelt tésztagombócokat ovális alakúra nyújtjuk, és zsiradékmentes serpenyõben, fedõ alatt, közepes lángon, egymás után mindkét oldalukon kisütjük. A lepényeket tányérra szedjük, és konyharuhával letakarva melegen tartjuk, amíg mindegyikkel elkészülünk.
- A húshoz hozzáadjuk a tejfölt, újra felhevítjük, és a forró tölteléket a kenyérlepények közepére halmozzuk. A töltelék mellett jobbról és balról összetûzzük a lepény széleit.
- A kész szendvicseket tálcára sorakoztatjuk, és az ecetes gyöngyhagymával együtt tálaljuk.