Kenyérfonat (sütõkövön sütve)
sponsored links
Nem mondok újat azzal, hogy kalácsot nem csak húsvétra, hanem karácsonykor is szokás sütni. Az ilyen kalács pedig általában koszorú alakú. Mivel az ünnepre való készülõdésnek ezt a részét már kipipáltam - hiszen én is megsütöttem a magam ünnepi koszorúját -, már csak a szokásos heti kenyerünk hiányzott. De miért ne tehetnénk ezt is kicsit ünnepibbé azzal, hogy megfonjuk, és szintén koszorú alakúra formázzuk? Fonott kenyeret néhány alkalommal már készítettem, és olyankor valahogy még jobban is esett, mert nem csak finom volt, hanem öröm volt ránézni. Na nem mintha a fonatlan társaival nem szeretnék szemezni, majd utána rávetni magam. :D
Szóval úgy gondoltam, legyen a heti kenyerünk is csinosabb, sõt ízében is különleges, az ünnephez méltó. Így aztán a kalács után másnap háromízû kenyér is került az asztalra. Úgyhogy én duplán felkészültem a karácsonyra. :D
A sütõkõ használata számomra már nem számít újdonságnak, hiszen készült már rajta többféle kenyér, pizza, sõt most már kalács is. Bevallom, kenyér esetében eddig csak egyszer sikerült ropogós héjút sütnöm rajta, mert ki tudja, miért, a mi sütõnk eleve nem süti ropogósra a kenyeret. Pedig a sütõkõ éppen azért lett kitalálva, hogy a sütõben is kemencéhez hasonló körülményeket teremtsen. Hosszas kísérletezés után végre nekem is sikerült kemencében sült, ropogós héjú kenyérhez hasonlatosat produkálnom. Ez a kenyérkoszorú most már a 3. ilyen kenyerem, úgyhogy nagy az öröm. :)
Szóval úgy gondoltam, legyen a heti kenyerünk is csinosabb, sõt ízében is különleges, az ünnephez méltó. Így aztán a kalács után másnap háromízû kenyér is került az asztalra. Úgyhogy én duplán felkészültem a karácsonyra. :D
A sütõkõ használata számomra már nem számít újdonságnak, hiszen készült már rajta többféle kenyér, pizza, sõt most már kalács is. Bevallom, kenyér esetében eddig csak egyszer sikerült ropogós héjút sütnöm rajta, mert ki tudja, miért, a mi sütõnk eleve nem süti ropogósra a kenyeret. Pedig a sütõkõ éppen azért lett kitalálva, hogy a sütõben is kemencéhez hasonló körülményeket teremtsen. Hosszas kísérletezés után végre nekem is sikerült kemencében sült, ropogós héjú kenyérhez hasonlatosat produkálnom. Ez a kenyérkoszorú most már a 3. ilyen kenyerem, úgyhogy nagy az öröm. :)
Hozzávalók 1 kenyérhez:
Piros tésztához:
16,6 dkg fehér kenyérliszt ...