Kenyér római tálban
sponsored links
Ez megint csak egy olyan bejegyzés amit elég régóta ígérgetek.
Mindenki tudja, aki olvas, hogy én általában fedett edényben, egy nagy 8 literes kacsasütõ jénaiban sütöm a kenyereimet, esetleg a cocott edényben. Ennek az oka, amit már szintén ezerszer leírtam, elmondtam, hogy csak fedett edényben keletkezik annyi gõz, ami ilyen szép vékony, de ropogós héjú kenyeret eredményez. Sajnos a kacsasütõ jénait csak meglehetõsen ritkán, vagy meglehetõsen borsos áron lehet beszerezni, ezért mindenféle más megoldást keresünk helyette.
A kacsasütõ edény fém változata is kapható, az is tökéletesen megfelel természetesen erre a célra.
De itt a római tál, a közkedvelt cserépedény, ami szinte minden háztartásban megtalálható, vagy nagyon könnyen beszerezhetõ. Sokan kérdezik, hogy lehet-e benne kenyeret sütni és mik vele a tapasztalataim. Én pedig leírom, hogy igen, lehet, azt is, hogy én mi módon tenném, de még soha nem próbáltam. Eddig...
Szokásos módon bedagasztottam egy fehérkenyér tésztát, 50 dkg lisztbõl, 20 dkg kovásszal. A dagasztás végén áttettem egy kiolajozott kelesztõtálba és hagytam, hogy duplájára keljen. Lisztezett felületre borítottam, veknit formáztam ...